Budi dio naše mreže
Izbornik

München: Oproštaj fra Borisa Čarića i uvođenje u službu fra Petra Klapeža

München (IKA)

U prepunoj crkvi St. Michaela u središtu Münchena vjernici i pastoralno osoblje HKŽ München oprostili su se u nedjelju 15. rujna od dugogodišnjeg voditelja župe, fra Borisa Čarića koji je od 2011. obnavljao dužnost voditelja najveće hrvatske iseljeničke župe. Fra Boris je od 2008. do 2011. obavljao ulogu dušobrižnika u ovoj župi. Na nedjeljnom misnom slavlju je ujedno u službu novog voditelja uveden dosadašnji gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež.

Preko 1500 vjernika okupilo se na misnom slavlju kako bi molitvom i pjesmom izrazili zahvalnost fra Borisu koji je proteklih 11 godina neumorno djelovao na dobrobit Crkve i hrvatskoga naroda. Misno slavlje je započelo procesijom u kojoj su sudjelovali dušobrižnici župe München fra Boris Čarić, fra Marinko Vukman, fra Jozo Župić, fra Filip Mimica, fra Petar Komljenović, novi voditelj župe fra Petar Klapež, voditelj ureda za strane vjernike pri biskupiji München-Freising mons. dr. Alexander Hoffmann, đakoni Ivica Visković i Daniel Jurić. Osim dušobrižnika u procesiji su sudjelovali i mnogobrojni ministranti kao i folkloraši iz Folklorne skupine fra Andrija Kačić Miošić koji su nosili dvije zastave – hrvatsku i bavarsku. Ujedno su mladi folkloraši bili obučeni u narodne nošnje hrvatskih regija.

Mons. Hoffmann u svojoj je propovijedi istaknuo kako se fra Boris cijelim svojim bićem brinuo za dobrobit svojih sunarodnjaka koji su u njemu uvijek pronalazili podršku i utjehu. Došao je kao mladi svećenik raditi na Gospodinovoj njivi i uvijek je spremno služio svojoj hrvatskoj zajednici, ali je također bio na usluzi biskupiji u provođenju različitih projekata. Ujedno je bio i spona za suradnju s njemačkim vjernicima i vjernicima drugih katoličkih misija na području ove nadbiskupije.

Hvala ti fra Borise na 11 godina službe u našoj biskupiji, neka te Gospodin obdari radošću i blagoslovom u tvom daljnjem životu”, poručio je mons. Hoffmann.

U ime župnog vijeća od fra Borisa se oprostio predsjednik Dinko Grgić koji se zahvalio fra Borisu na neumornom radu sa svim generacijama hrvatskih iseljenika. Na kraju misnog slavlja mons. Hoffmann je odlukom kardinala Marxa u službu voditelja hrvatske katoličke župe uveo fra Petra Klapeža kojemu je poželio uspješan i blagoslovljen rad među iseljenim Hrvatima. Novi župnik se kratko predstavio okupljenim vjernicima ističući svoju zahvalnost što je izabran za voditelja najveće hrvatske iseljeničke župe.

Želim nastaviti sve ono što su moji prethodnici na ovom mjestu već 70 godina uspješno realizirali. Želim održati kontinuitet očuvanja našeg vjerskog i nacionalnog identiteta”, rekao je novi župnik fra Petar Klapež.

U kratkom govoru na kraju misnog slavlja fra Boris se oprostio od svojih vjernika ističući kako je na Gospodnjoj njivi još uvijek puno posla, i kako se nada da je svojim djelima mogao privući brojna srca k Gospodinu. Veliki pljesak okupljenih vjernika bio je potvrda dubokog traga koji je fra Boris ostavio među vjernicima u Münchenu. Fra Borisu je, u ime župnog vijeća, prigodni poklon darovao dopredsjednik župnog vijeća Ante Moro.

Misno slavlje su svojim pjevanjem uljepšali članovi župnog mješovitog zbora pod ravnanjem sestre Nikoline Bilić.