Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Cacucci o predstojećem susretu u Bariju i Papinu sudjelovanju

Bari (IKA)

Papa Franjo predvodit će 23. veljače u Bariju euharistijsko slavlje kojim će završiti susret „Mediteran, granica mira", prenosi Vatican News.

Susret razmišljanja i duhovnosti u organizaciji Talijanske biskupske konferencije okupit će od 19. do 23. veljače biskupe iz 19 mediteranskih zemalja. Na mrežnoj stranici te inicijative ističe se da susret želi biti laboratorij sinodalnosti, kao stil života koji se treba očitovati u uzajamnom poštovanju, zahvalnosti i njezi odnosa. U temelju želje organizatora nalazi se uvjerenje da je Crkva na Mediteranu prisutna i djelotvorna, bogata liturgijskim, duhovnim i crkvenim tradicijama, uz današnje mogućnosti jačanja postojećih struktura zajedništva i eventualnoga stvaranja novih. Tom se inicijativom želi pridonijeti promicanju kulture dijaloga i mira za budućnost cijeloga Mediteranskoga bazena, ističe Talijanska BK.

Plava boja mora u logu susreta predstavlja tu želju za istraživanjem, razmišljanjem, nezadovoljstvom sadašnjim stanjem, i novom komunikacijom među različitim kontekstima okupanima morem. Ruke, pružene jedna prema drugoj, označavaju susret iz čijega ostvarivanja nastaju mostovi, a ne zidovi, kako uvijek podsjeća papa Franjo. Ruke, osim toga, predstavljaju bogatstvo i povijest svakoga teritorija koji izlazi na more, kao i to da jedino slušanje i zajedničko sudjelovanje omogućuju susret. Stilizirani ljudski likovi pak predstavljaju zanos kojim biskupi Mediterana namjeravaju promicati kulturu dijaloga i izgradnju mira. I na kraju, logo susreta je polukružnoga oblika kako bi podsjećao na dúgu, te tako i na niz koji čine praštanje, mir, te zauzimanje za živi Mediteran i narode koji ga nastanjuju.

Nadbiskup Barija i Bitonta Francesco Cacucci u razgovoru za Radio Vatikan istaknuo je važnost te inicijative u ovom posebnom trenutku povijesti, koju svojom prisutnošću želi poduprijeti i papa Franjo. Na novinarovo pitanje koja bi poruka mogla proizići iz Barija, nadbiskup je kazao kako biskupi žele barem pomoći svima da razmisle o potrebi mira na području toga – kako ga je nazvao Giorgio La Pira – velikog Tiberijadskoga jezera.

Papa Franjo će 23. veljače drugi put posjetiti Bari, a bit će to i njegov četvrti pohod pokrajini Apuliji. Osvrćući se na tu činjenicu, nadbiskup je izrazio uvjerenje da je Papina naklonost povezana s likom svetoga Nikole koji je posebni, „ekumenski“, univerzalni svetac. Možda je sve krenulo prijenosom jedne relikvije sv. Nikole iz Barija u Moskvu i Sankt Peterburg, primijetio je nadbiskup. Mislim da je izbor Barija za ekumenski susret 7. srpnja 2018. godine bila posljedica toga, a izabrao ga je Sveti Otac. Ovaj je put odluku donijela Crkva u Italiji, na tragu dimenzije mosta s Istokom, kojim se odlikuje grad Bari, rekao je nadbiskup Cacucci te na kraju istaknuo da je već u prošlosti Ivan Pavao II. rekao da Bari i Apulija trebaju podsjećati na svoj poziv prema Mediteranu i Africi.

Ključne riječi:
bari najava Papa