Budi dio naše mreže
Izbornik

Nastavlja se posredovanje Crkve u Beninu u rješavanju političke krize

Porto Novo (IKA)

Crkva u Beninu nije obustavila svoje djelovanje u ulozi posrednika između Vlade i oporbe, s ciljem rješavanja političke krize koja je uslijedila nakon parlamentarnih izbora, održanih 28. travnja, ističe se u priopćenju Tiskovnoga ureda Beninske biskupske konferencije, kojim se željelo opovrgnuti napise u pojedinim medijima.

Beninski biskupi svoje posredovanje ponudili su nakon što su u zemlji izbili nasilni prosvjedi kao izraz snažnoga neslaganja naroda s činjenicom da su u izborima u travnju mogle sudjelovati samo dvije političke stranke bliske predsjedniku Patriceu Talonu, prenosi Vatican News.

Odluka Neovisnog nacionalnog izbornog povjerenstva (CENA), kojom su iz izbora isključene druge političke stranke, izazvala je snažan otpor biračkoga tijela, te je odaziv na te izbore bio najmanji u povijesti Benina. Naime, odazvalo se samo nešto manje od 23% birača, što je značajno ukoliko se u obzir uzme podatak da od 1990. godine odaziv na izbore nije bio manji od 50%.

U gradu Cotonouu na jugu Benina, kao i u ostalim dijelovima zemlje, 1. i 2. svibnja izbili su teški sukobi između policije i stotina prosvjednika, među kojima su bili i pristaše bivšega predsjednika Thomasa Bonija Yayija. Beninska BK tada je najoštrije osudila nasilje te se ponudila za posrednika u pomirenju između vlasti i oporbe, pozivajući pritom političare na obnovu dijaloga za zaštitu društvenoga mira i nacionalnoga jedinstva koji su, kako je poručila, jamstva skladnoga razvoja zemlje.

Ključne riječi:
benin Crkva