Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa predvodio misu svetkovine Svete Bogorodice Marije

Vatikan (IKA)

Prvog dana nove kalendarske godine, kad se u Crkvi slavi svetkovina Svete Bogorodice Marije i 57. Svjetski dan mira, papa Franjo predvodio je u vatikanskoj bazilici svečanu misu na kojoj je sudjelovalo sedam tisuća vjernika, objavio je Vatican News.

U homiliji Papa je Mariju pokazao kao uzor Crkvi koja „treba ponovno otkriti žensko lice“ i dati prostora ženama. Pozvao je svijet da upre pogled u majke i žene kako bi pronašao mir i izašao iz spirale nasilja i mržnje.

Upirući svoj pogled u Mariju, Majku Boga i ljudskog roda, papa Franjo ponovno je pozvao na poštivanje prema svakoj ženi, prema svakoj majci, u Crkvi, svijetu i društvu. U Crkvi da ona ponovno otkrije svoje „žensko lice“ i dadne više „prostora“ ženama, da bude „plodna“ u svom pastoralu; u svijetu da svijet ponovno vrati čovjekoljubivi pogled i pronađe putove mira, izlazeći iz „spirala nasilja i mržnje“; u društvu kako bi ono prihvatilo, a ne oskvrnjivalo „dar žene, svake žene“.

U Crkvi se 1. siječnja slavi 57. Svjetski dan mira na temu „Umjetna inteligencija i mir“ te se Papa u homiliji dotaknuo i goruće teme mira. Današnje vrijeme je „bez mira“, razdirano ratovima u svim dijelovima svijeta ili strašnim pojavama poput feminicida. Ovo je vrijeme „praznina“ i „samoća“ koje svatko doživljava: „Praznine su to koje traže da budu ispunjene“. “Tko ih može ispuniti ako ne Marija, Majka punine?”, upitao je papa Franjo u svojoj homiliji u kojoj je citirao Pavla VI., Tomu Čelanskog, Lutera i konstituciju Lumen Gentium.

Kad smo u napasti da se zatvorimo u sebe, pođimo k njoj; kada se ne možemo ispetljati iz čvorova života, tražimo utočište u njoj. Naše vrijeme, bez mira, treba Majku koja ponovno okuplja ljudsku obitelj, poručio je Papa u svojoj homiliji na misi na svetkovinu Bogorodice Marije.

Pozvao je da svoj pogled usmjerimo prema Bogorodici kako bismo postali “graditelji jedinstva”: „Učinimo to njezinom kreativnošću kao Majke koja se brine za svoju djecu: okuplja ih i tješi, sluša njihove tuge i žalosti i briše njihove suze”.

Marija je, rekao je Papa, „put kojeg je izabrao Bog“. Ona je „odredište mnogih ljudi i naraštaja koji su, malo po malo, pripremali dolazak Gospodinov na svijet“. Djevica je dakle „u srcu vremena“, jer se „Bogu svidjelo učiniti da preko nje, žene dođe do prekretnice u povijesti“. „U ishodištu vremena spasenja je, dakle, Majka Božja, naša sveta Majka“, istaknuo je Papa.

Majka Božja: to je dogma vjere, ali je i „dogma nade“: Bog u čovjeku i čovjek u Bogu, zauvijek, rekao je Sveti Otac.

Nadalje, dodao je Papa, Marijino majčinstvo je put susreta s očinskom nježnošću Boga, najbliži, najizravniji, najlakši put: s blizinom, suosjećanjem i nježnošću. Ne zaboravimo to. Majka nas „vodi do početka i srca vjere, koja nije teorija ili obveza, nego neizmjeran dar, koji nas čini ljubljenom djecom, prebivalištima Očeve ljubavi. Prihvatiti, dakle, Majku u svoj vlastiti život nije pobožna odluka, nego zahtjev vjere“.

Ako želimo biti kršćani, moramo biti „marijanci“, to jest Marijina djeca. „Crkva treba Mariju – istaknuo je Papa – ako bi ponovno otkrila svoje vlastito žensko lice: da bude sličnija njoj koja, kao žena, Djevica i Majka, predstavlja njezin uzor i savršen lik. Zato, pozvao je Papa, u Crkvi trebamo dati prostora ženama i biti plodni kroz pastoral koji se sastoji od brige i skrbi, strpljivosti i majčinske hrabrosti.

Ali i svijet treba uprijeti svoj pogled u majke i žene kako bi pronašao mir, pobjegao od spirale nasilja i mržnje i ponovno progledao srcem.

I svako društvo treba prihvatiti dar žene, svake žene: poštivati je, štititi, cijeniti, sa sviješću da tko god povrijedi jednu ženu, oskvrnjuje Boga, rođenog od žene.

Na kraju je Papa u spontanom obraćanju vjernicima pozvao da novu godinu povjerimo Majci Božjoj. „Neka ova godina bude puna utjehe Gospodnje; neka ova godina bude ispunjena majčinskom nježnošću Marije, Svete Bogorodice“, rekao je Papa te na kraju homilije pozvao vjernike da tri puta naglas ponove: „Sveta Bogorodice! Sveta Bogorodice! Sveta Bogorodice!“.

Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL