Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi apostolski vizitator za Međugorje stiže u BiH u veljači 2022.

Sarajevo/Međugorje (IKA)

Novi apostolski vizitator za Međugorje mons. Aldo Cavalli trebao bi stići u to jedno od najpoznatijih svjetskih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta sljedeći mjesec, nakon što mu završi služba apostolskog nuncija u Nizozemskoj, prenosi Katolička tiskovna agencija (KTA) u srijedu 26. siječnja.

“Krajem siječnja mons. Cavalli završava svoju službu apostolskog nuncija u Nizozemskoj i tijekom veljače se očekuje njegov dolazak”, potvrdio je kancelar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Stipe Gale.

Naglasio je kako njegova služba apostolskog vizitatora ima isključivo pastoralni karakter, odnosno pratiti župnu zajednicu u Međugorju i vjernike koji dolaze u tu župu i zahtijevaju posebnu pažnju.

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa mons. Aldu Cavallija apostolskim vizitatorom za Međugorje nakon što je ljetos preminuo poljski nadbiskup Henryk Hoser.

Mons. Cavalli je rođen u mjestu Lecco u Italiji, 18. listopada 1946. Za svećenika je zaređen 18. ožujka 1971. u Bergamu. Nakon studija na Papinskoj crkvenoj akademiji, obnašao je diplomatsku službu Svete Stolice od 1979. godine. Papa Ivan Pavao II., ga je 1996. imenovao naslovnim nadbiskupom biskupije Vibo Valentia. Zaređen je za biskupa, 26. kolovoza 1997. u katedrali u Bergamu, a imenovan je apostolskim delegatom u Angoli i apostolskim nuncijem u Sao Tomeu i Principu. Nakon što je delegatura u Angoli uzdignuta na rang apostolske nuncijature, mons. Cavalli u toj zemlji obavlja službu apostolskog nuncija. Vodio je nuncijature i u Čileu (2001.); Kolumbiji (2007.); Libiji i Malti (2013.) Od ožujka 2015. obavlja službu apostolskog nuncija u Nizozemskoj, prenijela je u srijedu 26. siječnja KTA, pozivajući se na objave Federalne novinske agencije (Fena) i Hrvatskog medijskog servisa (HMS).

Foto: Vatican Media / Papa Franjo i mons. Aldo Cavalli