Budi dio naše mreže
Izbornik

Odgovor Caritasa na poplave u Srbiji

Beograd (IKA)

Višednevne obilne kiše koje su padale krajem lipnja prouzrokovale su jake poplave i klizišta u zapadnoj i južnoj Srbiji, kao i u dijelovima Ukrajine i Bosne i Hercegovine, objavljeno je na mrežnim stranicama Caritasa Srbije.

U Srbiji je 20 gradova i općina proglasilo izvanredno stanje, a više od 500 domaćinstava je poplavljeno. Mnoge obitelji iz ruralnih područja pronašle su utočište kod rodbine i prijatelja. Više od 415 km putova je uništeno, te se mnogi ne mogu vratiti u svoje domove, čak i ako su im kuće trenutno suhe.

Još je rano za procjenu čitavog utjecaja na ekonomiju, ali sigurno je da su posljedice katastrofalne. Na primjer, u samo dvije općine (Ivanjica i Arilje) voda je uništila više od 1000 hektara malina, jednog od glavnih izvora prihoda domaćinstava u tom kraju. Poljoprivrednici su ove godine već uložili sredstva, ali prihoda neće biti ni ove, a vjerojatno ni 2021. godine, jer je potrebno vrijeme kako bi se nasadi oporavili. Osim nasada malina, uništene su tisuće hektara voćnjaka i nasada drugih kultura.

Caritas Srbije, zajedno s Caritasom Beogradske nadbiskupije i župnim Caritasima Valjevo i Šabac, pruža podršku pogođenim lokalnim zajednicama u općinama Ljubovija, Osečina, Ivanjica, Arilje i Lučani. Svoj rad koordiniraju s lokalnim vlastima i planiraju pomoći ugroženim domaćinstvima tijekom jednomjesečnog razdoblja.

Potrebe su definirane na terenu u suradnji s lokalnim zajednicama i uključuju nabavku hrane i sredstava za održavanje osobne higijene i higijene prostora. Tijekom čitave akcije poštuju se mjere zaštite i preporuke protiv širenja koronavirusa. Caritas također pomaže pogođenima pozajmljujući im specijalizirane odvlaživače koji ubrzavaju proces sušenja poplavljenih kuća. Caritas Beogradske nadbiskupije je ove sušilice dobio kao donaciju tijekom poplava 2014. godine.

To područje je već pretrpjelo teške posljedice razornih poplava 2014. godine i od tada je uloženo mnogo napora da se smanji rizik od nastajanja katastrofa. Međutim, te napore i dalje treba povećati. Caritas Srbije je prepoznat kao važan akter u smanjenju rizika od katastrofa.

„Ove poplave nam još jednom pokazuju kako se prirodne katastrofe mogu brzo dogoditi i imati ogroman utjecaj na mnoge obitelji uništavajući im imovinu i izvor prihoda na duže vrijeme. Stoga, pored pružanja pomoći pogođenima, moramo nastaviti i pojačati brigu o našem zajedničkom domu i povećati napore na smanjenju rizika od katastrofa kroz edukaciju i pružanje podrške lokalnim zajednicama da se pripreme za slučaj prirodnih katastrofa“, rekao je velečasni Ivica Damjanović, direktor Caritasa Srbije.

Ključne riječi:
Caritas Srbije poplave