Budi dio naše mreže
Izbornik

Pakistan: Mir dolazi kroz dijalog među religijama

Lahore (IKA)

Domaćin nadbiskup Sebastian Shaw otvorio je 30. srpnja u Lahoreu u Pakistanu seminar „Sklad religija, društvena potreba“, s ciljem njegovanja dijaloga među religijama radi suzbijanja nasilja i širenja slike o Crkvi koja je otvorena ljepoti različitosti i koja je daleko od pokušaja obraćenja.

Susret je bio potreban kako bi se tu zemlju probudilo iz opće ravnodušnosti, a na njemu je sudjelovalo više od 300 svećenika, protestantskih pastora i islamskih vjernika. Taj je događaj dio teške slike koju je za Radio Vatikan opisao o. Bernardo Cervellera, misionar Papinskog instituta za vanjske misije i ravnatelj katoličke tiskovne agencije Asia News.

Pakistan je imao dva velika izvora fundamentalizma; s jedne strane talibane koji su bježali iz zemlje kada su se borili protiv Rusa i stvarali talibanske škole na području koje su preplavili svojim islamskim fundamentalizmom; potom je došlo do upotrebe islama u političke svrhe, osobito od strane diktatora Zia-ul-Haqa. Sve je to stvorilo 25.000 fundamentalističkih islamskih škola koje stvaraju fundamentalističke učenike, odrasle fundamentaliste koji su postali politička stranka s velikim utjecajem na društvenu situaciju i na Vladu, objasnio je o. Cervellera

U toj situaciji život pripadnika vjerskih manjina nije lagan, kršćani su vrlo mala manjina, 1,3% cjelokupnog stanovništva, neprekidno su meta i ne poštuju ih. Pljačkaju se zemljišta, oduzimaju kuće, ali ima i nasilja zbog socijalnih problema. U društvu ništa ne vrijede, a Vlada, premda kaže da želi zaštititi sve manjine, ne poduzima potpuno ništa, rekao je misionar.

Vlada je vrlo oprezna i ne suprotstavlja se fundamentalističkim strankama, jer su joj potrebne. Ponekad, zbog pritiska međunarodne zajednice, poduzme nekoliko koraka, pokušavajući dati sliku da je liberalnija. To se dogodilo i u slučaju Asije Bibi, kršćanke koja je lažno optužena za bogohuljenje. Puštena je na slobodu i dopušteno joj je da napusti zemlju, no prije toga je 10 godina bila u zatvoru, čekajući suđenje.

Suočen s tom situacijom, seminar koji je održan u Lahoreu može donijeti ono što je potrebno za smirivanje odnosa među različitim konfesijama prisutnima u Pakistanu. Dijalog među različitim religijama može se ostvariti počevši od suradnje različitih manjinskih skupina prisutnih u zemlji. Kršćani, katolici i protestanti, sikti, hinduisti i šijiti mogu potaknuti Vladu da donese zakone koji štite manjine. No, ostaje najveće pitanje kako tražiti Vladu da utječe na fundamentalističke škole iz kojih svake godine izlaze deseci tisuća fundamentalista, zaključio je o. Bernardo Cervellera.

Ključne riječi:
međureligijski dijalog pakistan