Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa poslao pismo bahreinskom kralju u povodu posvete nove katedrale

Awali (IKA)

U povodu posvete katedrale Gospe od Arabije u petak 10. prosinca 2021. u Awaliju u Bahreinu, sveti otac Franjo poslao je pismo bahreinskom kralju Hamadu bin Isi al Khalifi, izvijestio je Vatican News.

Kralju Hamadu Papino pismo je uručio kardinal prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Luis Antonio Gokim Tagle.

Kardinal Tagle je tijekom svečanog slavlja euharistije posvetio novu katedralu. Građevinu je dan prije posvete otvorio kralj Hamad.

U slavlju posvete sudjelovali su i apostolski nuncij u Bahreinu, Kuvajtu i Kataru i apostolski delegat u Saudiskoj Arabiji nadbiskup Eugene Martin Nugent i apostolski vikar Sjeverne Arabije biskup Paul Hinder.

Kardinal Tagle u homiliji je pozvao okupljene da budu „živo kamenje“ koje Crkvu čini domom za Božju obitelj. Također je istaknuo tri načina kako kršćani mogu ostati živo kamenje u zaglavnom kamenu Kristu: slušanje Božje riječi, prinošenje sebe kao duhovne žrtve ugodne Bogu i milosrdno služenje.

Kardinal je predstavio i Papino pismo kralju Hamadu koji je izrazio želju da se jednoga dana susretnu u Bahreinu. Podsjećamo, Sveti Otac je bahreinskog kralja primio u audijenciju 3. veljače 2020.

Biskup Hinder osvrnuo se na susret kardinala Taglea i vladara te otočne kraljevine u Perzijskom zaljevu, ustvrdivši da je bio vrlo srdačan. Dodao je da je kralj Hamad izrazio želju da se njegova zemlja još više otvori nemuslimanima.

Kardinal Tagle susreo se i s nekim članovima katoličke zajednice koja ima „jedinstveno iskustvo življenja crkvenog zajedništva u zajednici koja ima multietnička, višejezična i višeobredna obilježja“. Većinom ju čine imigranti koji su u kraljevinu došli poslom, većinom iz Azije, poglavito Filipina i Indije. U Bahreinu među približno 1.7 milijuna stanovnika ima 10 % kršćana, od kojih je 80 tisuća katolika. Iako je u njoj na snazi šerijatski zakon, to je jedna od rijetkih zemalja Arapskog poluotoka koja ima mjesnu kršćansku zajednicu.

Katedrala Gospe od Arabije bit će bogoslužno središte i za ostale katolike na Arapskom poluotoku, poglavito one iz Saudijske Arabije u kojoj se kršćani ne mogu slobodno okupljati. Procjenjuje se da u Saudijskoj Arabiji živi više od milijun katolika, u Kuvajtu oko 350 tisuća, a u Kataru između 200 i 300 tisuća.

Katedrala je izgrađena na zemljištu od 9 tisuća četvornih metara koje je 2013. bio darovao kralj Hamad. Gradnja je započela kad je apostolski vikar bio biskup Camillo Ballin koji je preminuo 2020. prije dovršetka katedrale. Najveća crkva u Perzijskom zaljevu moći će primiti više od 2300 vjernika, koliko ima sjedećih mjesta.

Voditelj projekta i katedralni župnik o. Saji Thomas rekao je da se u njoj nalaze dvije kapelice i dvije velike ispovjedaonice. Objasnio je da strukturno, katedrala ima oblik šatora, podsjećajući na starozavjetni Šator sastanka.

Gospu od Arabije je papa Pio XII. 1957. proglasio glavnom zaštitnicom Apostolskog vikarijata u Kuvajtu, koji je od 31. svibnja 2011. proširen na Bahrein, Katar i Saudijsku Arabiju pod imenom Sjeverna Arabija. Stoga je sjedište vikarijata iz Kuvajta premješteno u Bahrein.