Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Kardinal Poletto, služio Crkvi ne štedeći sebe

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je brzojav sućuti u povodu smrti umirovljenoga torinskoga nadbiskupa kardinala Severina Poletta, koji je preminuo 17. prosinca u 90. godini života, prenosi Vatican News.

Papa je u brzojavu istaknuo da je kardinal Poletto bio vjerni služitelj evanđelja i Crkve. Izrazio je blizinu i zajamčio svoje molitve, prisjećajući se duge kardinalove službe, koju je započeo najprije kao župnik u Casaleu – pozoran prema laicima i zauzet, u duhu evanđeoskoga dijeljenja, u aktivnostima – a poslije nastavio kao biskup Fossana, posvećujući se posebno obiteljima, mladima i promicanju kateheze, te nakon toga kao biskup Astija kada je podupirao biskupijske misije, ulažući svoje sposobnosti u reorganizaciju Crkve na tom području.

Na kraju, dolazak u Torino i njegova služba koju je obavljao, kako je istaknuo papa Franjo, ne štedeći se, potaknut željom da bude blizu svećenicima i da podupire evangelizaciju također kroz važna javna zbivanja, među kojima izlaganje Torinskoga platna 2000. godine, te 2010. u prisutnosti pape Benedikta XVI. U Kardinalski zbor ga je uvrstio Ivan Pavao II., 2001. godine, na istom konzistoriju tijekom kojega je papa Wojtyła predao kardinalsku kapicu Jorgeu Mariju Bergogliu.