Budi dio naše mreže
Izbornik

Poljski biskupi: obitelj je pastoralni prioritet

Łódź/Pabianice (IKA)

Poljska biskupska konferencija u Łódźu i Pabianicama održala je 387. redovito zasjedanje koje je zaključeno 6. listopada, o čemu je izvijestila na svojim mrežnim stranicama.

Glavne teme bile su pastoralni izazovi Crkve u Poljskoj i status rada na dokumentu o formaciji za svećeništvo.

Zasjedanje se odvilo u novom obliku – u pet radnih skupina o temama: strategija tijekom i nakon pandemije, Crkva u Poljskoj pred kulturnim promjenama, prisutnost Crkve na društveno-političkoj razini, komunikacija Crkve i župno pastoralno djelovanje u kontekstu promjena.

U zaključnom priopćenju biskupi su podsjetili da je briga za bračne parove i obitelji prioritet u pastoralnoj brizi. „Brakovi koji se temelje na ljubavi, uzajamnoj pomoći, ojačani milošću i otvoreni životu prirodno su okruženje za rast i dar za Crkvu i društvo“, napisali su biskupi.

Tijekom zasjedanja predstavljen je trenutni status rada na dokumentu o formaciji za svećeništvo Ratio institutionis sacerdotalis pro Polonia. Biskupi su dokument odobrili i poslali Kongregaciji za kler.

Također, biskupi su zahvalili onima koji se bore protiv koronavirusa te podsjetili da se „ljude koji, iz različitih razloga, primaju pričest na ruku s vjerom i poštovanjem ne može optužiti za nepoštivanje Euharistije“.

Isto tako, zahvalili su za podršku stipendistima Zaklade „Dzieło Nowego Tysiąclecia“ (Djelo novoga tisućljeća) za koju će se prikupljati kolekta na Papin dan, koji će se u nedjelju 11. listopada obilježiti pod geslom Totus tuus.

Zasjedanje je bilo povezano sa 100. obljetnicom uspostave Nadbiskupije Łódź. Prethodilo mu je predstavljanje treće enciklike pape Franje Fratelli tutti (Svi smo braća) o bratstvu i društvenom prijateljstvu. „Slijedeći Svetog Oca, biskupi su pozvali na konkretno djelovanje za izgradnju svijeta temeljenoga na ljubavi, jedinstvu i uzajamnoj odgovornosti za svaku osobu.“