Budi dio naše mreže
Izbornik

Poljski i ukrajinski biskupi zajedno komemoriraju pokolj iz 1943.

Varšava/Pavlivka (IKA)

Na 80. obljetnicu pokolja Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista u Drugom svjetskom ratu, poljski i ukrajinski biskupi održat će komemoracije 7. srpnja u Varšavi i 8. srpnja u Pavlivki u zapadnoj Ukrajini, s ciljem promicanja pomirenja između dviju zemalja, izvještava Vatican News.

Komemoracije će zajedno održati predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Poznańa Stanisław Gądecki i kijevsko-halički veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk.

Nadbiskup Gądecki novinarima se obratio u Lidzbark Warminski u sjevernoj Poljskoj, gdje je završilo plenarno zasjedanje Poljske biskupske konferencije. Najavljujući komemoraciju, rekao je da se nada „daljnjim koracima na putu k poljsko-ukrajinskom pomirenju“, o čemu će objaviti zajedničko priopćenje s mons. Ševčukom. Dodao je da oprost nije sinonim za zaborav, „nego neophodan uvjet za proces pomirenja koji se može graditi samo na temeljima ljubavi i istine“.

Na 70. obljetnicu pokolja u tada od Nijemaca okupiranoj, sada većinski zapadnoukrajinskoj regiji Volinji, poglavar ukrajinskih grkokatolika mons. Ševčuk i tadašnji predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Przemyśla Józef Michalik pristali su na međusobno opraštanje zločina i „etničkog čišćenja“. Pogromi i dalje zatežu odnose između Poljske i Ukrajine.

Stotine tisuća žrtava

Samo 11. srpnja 1943., na vrhuncu masakra, jedinice ukrajinske narodne vojske UPA-e napale su oko 100 sela. Osvajale su teritorij koji je prije pripadao Poljskoj za buduću ukrajinsku državu. Poljski povjesničari predmnijevaju da je ubijeno do 130 tisuća ljudi. No, i poljski nacionalisti ubijali su tada ukrajinske civile – prema nekim procjenama do 20 tisuća.

U Varšavi je krajem svibnja predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefantčuk izrazio suosjećanje s poljskim žrtvama masakra. Govoreći pred poljskim parlamentom, rekao je da formula „Opraštamo i tražimo oprost“ treba postati stvarnost. Tim poznatim riječima poljski katolički biskupi obratili su se njemačkim kolegama 1965. godine i započeli njemačko-poljski proces pomirenja, piše Vatican News.