Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Stipić predstavlja HBK na zasjedanju Poljske biskupske konferencije

Lidzbark Warmiński (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić predstavlja Hrvatsku biskupsku konferenciju na 395. plenarnom zasjedanju Poljske biskupske konferencije od 12. do 14. lipnja u Lidzbarku Warmińskom. Glavna tema susreta su pripreme za XVI. redovnu opću skupštinu Biskupske sinode u Rimu, prenosi PAP.

Budući je ove godine 550. obljetnica rođenja i 480. obljetnica smrti Nikole Kopernika, poljski biskupi su se okupili u gradu Lidzbark Warmiński u blizini kojega je Kopernik pokopan. Biskupi razgovaraju o pripremama za XVI. redovnu opću skupštinu Biskupske sinode, čije će se sljedeće zasjedanje održati u listopadu ove godine u Rimu.

Generalni tajnik konferencije biskup Artur G. Miziński na početku je napomenuo da je sinoda produžena do 2024. te najavio da će među pozvanim gostima biti i izaslanik Sinode biskupa Ukrajinske grkokatoličke Crkve biskup Teodor Martyniuk. Biskupi će također upoznati glavne smjerove sinteza nacionalnih izaslanika iz biskupskih konferencija  Francuske, Ukrajine, Hrvatske i Rusije čiji predstavnici sudjeluju na zasjedanju.

Biskup Miziński istaknuo je da Opća skupština Biskupske sinode u Rimu „zahtijeva naporan rad i molitvu, slušanje glasa Duha Svetoga i tradicije Crkve“. Kardinal Marc Ouellet govorio je o tome kako se u sinodskom procesu, koji se u Crkvi ne odvija od danas, nego od njezinih početaka, treba održati ravnoteža između nastalih postulata i onoga što jest, to jest kontinuitet vjere Crkve, Riječi Božje i tradicije Crkve.

Prvog dana susreta biskupi su posjetili svetište Gospe Kraljice Mira u Stoczek Klasztornyju, mjesto gdje je u vrijeme komunističkog režima  bio interniran bl. Stefan Wyszyński, primas Poljske. Euharistiju je predvodio sadašnji primas Poljske nadbiskup Wojciech Polak. Drugog dana zasjedanja posjetili su grob Nikole Kopernika u katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije i sv. Andrije u obližnjem Fromborku, gdje je služena misa koju je predvodio nadbiskup Stanisław Gądecki, predsjednik Poljske biskupske konferencije. Trećeg dana susreta slavljena je liturgija u crkvi sv. Petra i Pavla u Lidzbarku Warmińskom kojom je predsjedao ordinarij iz Włocławka, biskup Krzysztof Wętkowski, prenosi PAP.