Budi dio naše mreže
Izbornik

"Pomoć Crkvi u nevolji": Rusi u Ukrajini plijene crkvenu imovinu

München (IKA)

Prema informacijama zaklade papinskog prava "Pomoć Crkvi u nevolji", u području Zaporižja u dijelu Ukrajine pod ruskom okupacijom zaplijenjena je imovina Ukrajinske grkokatoličke Crkve. Zaklada se poziva na priopćenje velikog nadbiskupa kijevsko-haličkog Svjatoslava Ševčuka, objavila je u utorak 20. veljače KNA.

Nadbiskup Ševčuk nadalje tvrdi da je Ukrajinska grkokatolička Crkva ondje zabranjena, da su crkve i u Donjecku zaplijenjene i zatvorene te da u tim dijelovima Ukrajine više nema katoličkih svećenika.

Veliki nadbiskup Ševčuk nadalje u priopćenju navodi da su obitelji traumatizirane ratom. “Prema ukrajinskim navodima, Rusi su oteli 20.000 djece. Imamo i 35.000 nestalih vojnika. Njihovim obiteljima život je neprestana patnja”, rekao je.

“Svaki put kad imamo razmjenu zatočenika i muževi se ne vrate, njihova je bol veća”, dodao je veliki nadbiskup Ševčuk.

Većina ukrajinskih obitelji živi razdvojeno, pojasnio je, jer su muškarci u vojsci, a žene i djeca otišli su iz svoga kraja ili čak iz zemlje. Broj razvoda brakova trenutačno je najveći u povijesti neovisne Ukrajine, naglasio je.

Papinski nuncij u Ukrajini nadbiskup Visvaldas Kulbokas dodao je da vojnici koji se vraćaju iz zatočeništva često nisu u stanju govoriti o onome što su doživjeli. “Ljudima u inozemstvu teško je zamisliti što se ovdje događa”, rekao je nadbiskup Kulbokas.

Čelnica Zaklade “Pomoć Crkvi u nevolji” Regina Lynch rekla je pak kako Ukrajina upravo proživljava vlastiti Put križa. Stoga je, dodala je, važno i nadalje ju podupirati. Prema njezinim riječima, oko sedam milijuna ljudi u Ukrajini pati od nedostatka namirnica, ponajviše u području 50 kilometara od bojišnice.

“Pomoć Crkvi u nevolji” prema vlastitim navodima u Ukrajini podupire svećeničke kandidate, svećenike i redovnice koji se skrbe o prognanim i osiromašenim osobama. Osim toga, pomažu i u liječenju ratnih trauma vojnika i njihovih obitelji. Nadalje, težište pomoći je i rad s mladima i obiteljima. Zaklada je od početka rata u veljači 2022. poduprla više od 600 projekata, među kojima su i izgradnja centara za psihološko-duhovnu skrb i financiranje ljetnih kampova za djecu.