Budi dio naše mreže
Izbornik

Ponovno otkazana procesija s Crnim Nazarećaninom

Manila (IKA)

Glasovita procesija s kipom Isusa Krista, poznatog pod imenom Crni Nazarećanin, koja u Manili okupi milijune vjernika, i ove je godine otkazana zbog pandemije koronavirusa, prenosi agencija Kathpress.

Kip Crni Nazarećanin, koji su godine 1606. iz Meksika na Filipine donijeli misionari augustinci, smatran je čudotvornim zbog toga što je ostao neoštećen u požaru koji je izbio na brodu kojim je dopremljen i koji je najvjerojatnije uzrok njegove crne boje.

„Traslacion”, procesija s kipom koji prikazuje Krista s križem na ramenu, održava se u Manili tri put godišnje: na Veliki petak, na Staru godinu i 9. siječnja, a spomen je na događaj iz 1787. godine, kada je kip iz prvotnoga svetišta prenesen u manju baziliku Crnoga Nazarećanina u četvrti Quiapo. Jedna je od najvažnijih svečanosti na većinski katoličkim Filipinima i jedna od najvećih vjerskih procesija na svijetu. Traje oko 20 sati, a kip se vuče konopima na postolju bez kotača duž rute duge oko 6,5 km. Vjernici u procesiji najčešće sudjeluju bosonogi, nastoje se što više približiti kipu i penju se jedni drugima na ramena da bi ga dotakli.

Papa Inocent X. priznao je 1650. godine Bratstvo Isusa Nazarećanina koje je promicalo pobožnost prema tom prikazu Isusa, a štovao ga je i papa Pio VII. te odredio potpuni oprost onima koji pred njim pobožno mole.

U procesiji 9. siječnja 2020., prema policijskim podacima, okupilo se 3,3 milijuna ljudi, a rutu su prošli u rekordnih 16 sati i 26 minuta. Ove se godine unatoč otkazivanju procesije zbog epidemioloških mjera i smanjenju broja misa u bazilici Crnoga Nazarećanina u četvrti Quiapo okupilo više od 400.000 ljudi.