Budi dio naše mreže
Izbornik

Predsjednica Njemačkog Caritasa: Njemačkoj su potrebni stranci

Berlin (IKA)

Njemačka je ovisna o strancima i ovisna je o stranoj radnoj snazi u poljoprivredi, proizvodnji hrane i poslovima čišćenja, izjavila je u nedjelju 18. prosinca u Berlinu predsjednica Njemačkog Caritasa Eva Maria Welskop-Deffaa, objavila je KNA.

„Umjesto da otvori vrata, Europa se upušta u apsurdne rasprave o prijetećem useljavanju u socijalne sustave, potpiruje se otpor protiv stranaca“, rekla je Welskop-Deffaa.

Umjesto toga, morali bi se omogućiti legalni putevi radne migracije u Europsku uniju i Njemačku, smatra. „Potrebni su nam ne samo IT-specijalisti i programeri, medicinski stručnjaci i njegovatelji“, dodala je i podsjetila da bi stotine tisuća privatnih kućanstava bilo u nevolji kad strankinje ne bi preuzimale skrb o starijim članovima obitelji.

Predsjednica Njemačkog Caritasa pozvala je i na poštivanje prava radnih migranata: „Inozemni radnici, bez kojih bi cijela područja gospodarstva doživjela propast, moraju dijelom raditi ilegalno i pritom ih se izrabljuje.“

Zatražila je od njemačkih vlasti da se na razini Europske unije zauzmu za otvaranje i pojednostavljenje imigracijskih puteva. „Pretpostavka za to jest da se migracija shvati kao šansa, što ona jest“, zaključila je Weskop-Deffaa.