Budi dio naše mreže
Izbornik

Proljetno zasjedanje Austrijske biskupske konferencije

Klagenfurt (IKA)

Proljetno opće zasjedanje Austrijske biskupske konferencije započelo je u ponedjeljak 4. ožujka poslije podne u svetištu St. Georgen am Längsee u Koruškoj, objavio je Kathpress.

Pod predsjedanjem salzburškog nadbiskupa Franza Lacknera, zasjedanje će trajati do četvrtka.

Središnje teme ovog proljetnog zasjedanja bit će sinodski proces, predstojeći izbori za Europski parlament, ratovi u Ukrajini i Svetoj zemlji te razni aktualni strukturni procesi u austrijskim dijecezama.

Sinodski proces u Austriji teče “vrlo dobro”, ocijenio je nadbiskup Lackner. Riječ je, dodao je, o takorekući posljednjem krugu uoči drugog biskupskog zasjedanja u listopadu u Rimu. Pozvavši se na riječi pape Franje, nadbiskup Lackner naglasio je kako je riječ o “duhovnom procesu, u središtu kojega je uzajamno osluškivanje i odluškivanje Svetoga Duha, a ne borba za vlastite interese.”

“Mi smo globalna Crkva, želimo slušati jedni druge”, rekao je nadbiskup Lackner. On gaji nadu u “uvjerljivu Crkvu, u kojoj ljudi pronalaze smisao života”. Crkva u Austriji u tome sudjeluje svom snagom i svim srcem, naglasio je predsjednik Austrijske biskupske konferencije.

Kad je riječ o Svetoj zemlji, nadbiskup Lackner je rekao da se biskupi u Austriji pridružuju Papi, koji neumorno poziva na primirje.

Zasjedanje je počelo u ponedjeljak poslije podne zajedničkom molitvom u zavjetnoj crkvi St. Georgen. Apostolski nuncij u Austriji nadbiskup Pedro Lopez Quintana pridružit će se biskupima u utorak poslijepodne. Liturgijski vrhunac okupljanja bit će svečana misa u utorak u crkvi u “Marianum Tanzenberg” na koju su pozvani svi vjernici.