Budi dio naše mreže
Izbornik

Austrijski biskupi na zasjedanju u Mariazellu razmatraju pitanja sinodalnosti

Mariazell (IKA)

Ljetno zasjedanje Austrijske biskupske konferencije u Mariazellu započelo je u ponedjeljak 10. lipnja 2024. molitvom pred Milosnim oltarom u bazilici, izvijestio je Kathpress.

Prva točka savjetovanja pod predsjedništvom salzburškog nadbiskupa Franza Lacknera je studijsko poslijepodne o sinodskom procesu u Općoj Crkvi. U tu svrhu austrijski su biskupi u Mariazell pozvali članove nacionalnog sinodskog tima. Na zasjedanju u Mariazellu sudjeluju tako profesorica pastoralne teologije Klara Csiszar, ravnateljica innsbruškog Caritasa Elisabetz Rathgeb, teolozi Petra Steinmair-Pösel i Markus Welte te referent Austrijske biskupske konferencije za europska pitanja Johannes Moravitz.

Tijekom duhovnog uvoda, superior prošteništa u Mariazellu o. Michael Staberl podsjetio je na Srednjoeuropski susret katolika i “Hodočašće narodâ” u Mariazell prije 20 godina. “Tadašnji cilj oblikovanja Europe s kršćanskog stajališta, aktualan je i danas”, naglasio je. Spomenuo je još jedan jubilej, 25. zasjedanje Austrijske biskupske konferencije u Mariazellu. Na inicijativu tadašnjeg predsjednika biskupske konferencije, kardinala Christopha Schönborna, od 2000. godine ljetno zasjedanje održava se uvijek u tome marijanskom svetištu.

Neposredno nakon izbora za Europski parlament i uoči parlamentarnih izbora u Austriji koji će se održati najkasnije najesen ove godine, biskupi će se tijekom zasjedanja pozabaviti i sadašnjom političkom situacijom. U utorak 11. lipnja predviđen je susret s apostolskim nuncijem u Republici Austriji nadbiskupom Pedrom Lopezom.

Na kraju zasjedanja, u srijedu 12. lipnja u 11:15, biskupi će u Mariazellu zajedno s vjernicima slaviti svečanu liturgiju. Misu će predvoditi i propovijedati željezanski biskup Egidije Živković.