Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Egidije Živković: Solidarnost i sinodalnost važniji su nego ikad

Austrija (IKA)

Željezanski biskup Egidije Živković u božićnom intervjuu za „Burgenländische Volkszeitung“ naglasio je da, paralelno sa sinodalnim procesom sveopće Crkve, u svojoj biskupiji želi raditi na pitanjima „koja se već mogu provesti na lokalnoj razini“, izvijestio je 21. prosinca 2023. Vatican News

Austrijski biskup Živković se posebno osvrnuo na sudjelovanje laika u raznim crkvenim službama: „Nastojimo što više uključiti žene u našu biskupiju, uključujući i rukovodeća mjesta“, uključujući i mlade za koje bi biskup želio da budu više uključeni.

Na temu celibata založio se za deideologizaciju i za slobodu načina svećeničkog života. U tom su pitanju moguće promjene, jer je svećenički način života bio temeljno slobodan u prvom tisućljeću, a tek su potom uvedene promjene. Trebalo bi „izbaciti malo zraka“ iz ovog „iritantnog pitanja“, smatra biskup Živković.

Obljetnica sv. Martina iz Toursa kao sveca zaštitnika Gradišća biskupova je briga, kako je rekao. Slavljenička godina nema tek crkvenu, već i društveno-političku notu. Svetac, koji dolazi iz Panonije, podsjeća nas na solidarnost. „U ovim vremenima ona je važnija nego ikad“, istaknuo je mons. Živković. Crkva mora paziti na koheziju, ljudi trebaju živjeti svoje živote „ne na način da se razdvajaju, već da se ujedinjuju“. „To također zahtijeva zdravu distancu od prosperiteta i spremnost da se dijeli s drugima i da se napravi korak unatrag.“

Prema riječima biskupa Živkovića, svijet također treba više duhovnosti. Ljudi, osobito u vremenima preokreta, traže podršku. I treba im „više sinodalnosti“, zajedničkog pristupa problemima današnjice. „Posebno danas zajedništvu treba dati veću prednost u politici“, biskupova je želja.

Kad su u pitanju migracije, on „ne želi biti naivan“, rekao je gradišćanski biskup, koji je u Austrijskoj biskupskoj konferenciji odgovoran za europska pitanja. Rizik svakako postoji. Željeti zaštititi kulturni identitet je „važno i neophodno u određenoj mjeri“. Istovremeno, biskup Živković je zaključio: „Ne bojim se nekih koji nam dolaze iz islama ili druge kulture, koji žele živjeti s nama ovdje i također raditi, već se bojim sve većeg broja nas kojima kršćanstvo, Crkva i naša vjera više ništa ne znače.“ Opasnost je ne živjeti više kršćanske vrednote, izvijestio je Vatican News.