Budi dio naše mreže
Izbornik

Stalna sinoda Ukrajinske grkokatoličke Crkve zasjeda u Münchenu

München (IKA)

Zasjedanje Stalne sinode Ukrajinske grkokatoličke Crkve počelo je u utorak 21. svibnja i trajat će do petka u Münchenu. Pod predsjedanjem velikog nadbiskupa kijevsko-haličkog Svjatoslava Ševčuka, ukrajinski grkokatolički biskupi u bavarskoj prijestolnici razmatrat će aktualne crkvene i društveno-političke prilike u Ukrajini i inozemstvu, izvijestila je KNA.

U nedjelju će članovi Stalne sinode Ukrajinske grkokatoličke Crkve zahvalnom liturgijom u münchenskoj katedrali Marije zaštitnice i svetog Andrije podsjetiti na osnivanje Apostolskog egzarhata za ukrajinske grkokatolike u Njemačkoj i Skandinaviji prije 65 godina.

Posebna točka susreta bit će upoznavanje ukrajinskih biskupa s državno-crkvenim odnosima u Njemačkoj. Biskupi će također posvetiti pozornost ukrajinskim migrantima i izbjeglicama te će se susresti s mladima i svećenstvom Apostolskog egzarhata.

U okviru svečanosti bit će predstavljen i njemački prijevod Katekizma Grkokatoličke crkve u Ukrajini te knjiga velikog nadbiskupa Ševčuka “Bog nije napustio Ukrajinu”.
Uz 54-godišnjeg velikog nadbiskupa Ševčuka, članovi Stalne sinode su još četvorica biskupa, među njima i domaćin skupa, apostolski egzarh za Njemačku i Skandinaviju Bohdan Dzjurak.

Ukrajinska grkokatolička Crkva s oko pet milijuna članova najveća je grkokatolička zajednica na svijetu. Od ukupno 36 njezinih dijeceza i egzarhata, 20 ih djeluje u inozemstvu, od toga 12 u Sjevernoj i Južnoj Americi.