Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedam godina nakon smrti započinje proces beatifikacije kardinala Lubomira Husara

Kijev (IKA)

Nasljednik kardinala Lubomira Husara, koji je preminuo 2017. godine, veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk otvorio je u Kijevu u ponedjeljak, 26. veljače 2024., na 91. obljetnicu Husarova rođenja potrebnu proceduru za Husarovu beatifikaciju, izvijestila je u utorak, 27. veljače KNA  

Tijekom molitve zahvale za kardinala u katedrali u glavnom gradu Ukrajine veliki nadbiskup Svjatoslav Ševčuk istaknuo je da je i godinama nakon Husarove smrti snaga njegove riječi i duha nastavila služiti kao oslonac i vodilja ljudima u svakodnevnom životu, osobito u ratu.

Kardinal Lubomir Husar bio je cijenjen kao poglavar Grkokatoličke Crkve u Ukrajini. Rođen je 26. veljače 1933. u Lavovu, tadašnjoj Poljskoj. Njegovi su roditelji 1944. s njim pobjegli u Austriju, a kasnije su s njim emigrirali u Sjedinjene Američke Države. Ondje je studirao, među ostalim, na Katoličkom sveučilištu u Washingtonu. Godine 1958. zaređen je za svećenika Ukrajinske eparhije Stamford. Nakon službi dušobrižništva i poučavanja u Sjedinjenim Američkim Državama, od 1969. do 1972. studira u Rimu. Godine 1977. primio je biskupsko ređenje od kardinala Josyfa Slipyja i postao arhimandrit studentskih redova za Europu i Ameriku. Godine 1985. preuzeo je službu generalnog vikara za nadbiskupiju Lavov te se vratio u svoj rodni grad u zapadnoj Ukrajini 1994. godine.

Dana 25. siječnja 2001. sinoda Ukrajinske Grkokatoličke Crkve izabrala je Husara za novog vrhovnog nadbiskupa Lavova i time poglavara Crkve povezane s Rimom. Samo mjesec dana kasnije dobio je kardinalsko dostojanstvo. Jedna od najvažnijih odluka tijekom Husarova mandata bilo je preseljenje sjedišta njegove Crkve u glavni grad Kijev 2005. godine. Bio je poznat po zauzimanju za jedinstvo kršćana u Ukrajini i dijalog s drugim vjeroispovijestima i religijama. Poglavar, koji je zapravo doživotno izabran, podnio je ostavku u veljači 2011. iz zdravstvenih razloga. I nakon umirovljenja kardinal Husar uživao je veliki ugled – i to ne samo u svojoj Crkvi. Preminuo je 31. svibnja 2017. Tijelo mu je pokopano u kripti kijevske katedrale.

Grkokatolička Crkva u Ukrajini najveća je istočna Katolička Crkva s oko 4,5 do 5,5 milijuna članova diljem svijeta. U većinski pravoslavnoj Ukrajini, oko jedan od deset stanovnika je grkokatolik. Kao i pravoslavni kršćani, Crkva slavi svoju liturgiju po takozvanom bizantskom, istočnom crkvenom obredu, izvijestila je KNA.