Budi dio naše mreže
Izbornik

Ruske okupacijske vlasti zabranile djelovanje Ukrajinske grkokatoličke Crkve i Caritasa u regiji Zaporižji

Zaporižja (IKA)

Ukrajinska grkokatolička Crkva objavila je 7. prosinca 2023. da su ruske okupacijske vlasti izdale naredbu o zabrani djelovanja Ukrajinske grkokatoličke Crkve, kao i organizacije Kolumbovih vitezova i Caritasa koje se bave socijalnom službom na okupiranom području regije Zaporižje.

Naredba navodnog šefa okupacijske vojno-civilne uprave regije Zaporižje, suradnika okupacijskih vlasti Yevhena Balytskog, objavljena je na njegovoj službenoj internetskoj stranici. Odjel za informiranje Ukrajinske grkokatoličke Crkve je za tu naredbu saznao 7. prosinca 2023., premda dokument nosi datum 26. prosinca 2022. godine.

Na službenim stranicama Ukrajinske grkokatoličke Crkve navodi se da zabranu djelovanja Grkokatoličke Crkve na okupiranom području Zaporiške oblasti ruski okupatori neutemeljeno pravdaju navodnim skladištenjem „eksploziva i vatrenog oružja na području vjerskih objekata i pomoćnih prostorija“, kao i činjenicom da se djelovanjem Ukrajinske grkokatoličke Crkve „krši zakonodavstvo o vjerskim i javnim organizacijama Ruske Federacije“ zbog „sudjelovanja župljana u masovnim neredima i antiruskim skupovima u ožujku-travnju 2022.“

U naredbi se još navodi kako Grkokatolička Crkva sudjeluje u „distribuciji literature koja potiče na narušavanje teritorijalne cjelovitosti Ruske Federacije“ te da „zajednice Ukrajinske grkokatoličke Crkve aktivno sudjelovu u aktivnostima ekstremističkih organizacija i propagiranju neonacističkih ideja na području Zaporižje“.

Ruske okupacijske vlasti su također naredile da treba prenijeti pokretnu i nepokretnu imovinu i zemljišne čestice Crkve na raspolaganje okupacijskoj vojno-civilnoj upravi Zaporoške oblasti, raskinuti ugovore o zakupu prostora i zemljišnih parcela koje je prethodno sklopila Ukrajinska grkokatolička Crkva s lokalnim vlastima u regiji Zaporižji, prestati registrirati vjersku zajednicu „Ukrajinska grkokatolička Crkva“ unutar okupacijskih vlasti te regije,  zabraniti osobama koje su bile na rukovodećim i administrativnim položajima u Ukrajinskoj grkokatoličkoj Crkvi registriranje u javnim i vjerskim organizacijama na okupiranom području regije.

Također zabranjuju djelovanje drugih organizacija, posebice onih koje se bave socijalnom službom i humanitarnom potporom stanovništvu na okupiranim područjima, a to su Vitezovi Kolumba (The Knights of Columbus) i Caritasi Kanade,  Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Češke, Donjecka i Melitopolja. Imenovani guverner Balytsky dodijelio je kontrolu nad provedbom te naredbe svom zamjeniku za sigurnost.

Ukrajinska grkokatolička Crkva poziva međunarodne organizacije da učine sve kako bi osigurale poštivanje vjerskih sloboda na okupiranom području Ukrajine. Također, Crkva skreće pažnju na činjenicu da su okupacijske vlasti 16. studenoga 2022. u Berđansku uhitile dvojicu svećenika redemptorista, o. Ivana Levytskog i o. Bohdana Geletu, koji su do danas u ruskom zarobljeništvu. U prosincu 2022. iz Melitopolja su deportirali sve ukrajinske grkokatoličke svećenike koji su tamo nastavili služiti nakon ruske okupacije regije Zaporižje u proljeće 2022. godine, objavljeno je na mrežnoj stranici Ukrajinske grkokatoličke Crkve.