Budi dio naše mreže
Izbornik

Sudjelovanje na misi s Papom u Budimpešti moguće bez prijave

Budimpešta (IKA)

Sudjelovanje na svečanoj euharistiji s papom Franjom 30. travnja u središtu Budimpešte moguće je bez prethodne prijave, objavljeno je u petak 24. ožujka, prenosi Kathpress.

Mađarska biskupska konferencija objavila je informacije o sudjelovanju na svečanoj misi istodobno s pokretanjem službene internetske stranice o Papinu pastirskom pohodu www.ferenc2023.hu.

Nedjeljna liturgija na Trgu Lajosa Kossutha ispred zgrade mađarskog parlamenta zamišljena je kao vrhunac trodnevnog Papina posjeta od 28. do 30. travnja. Vjernici će moći nesmetano ući na trg do oko dva sata prije početka mise koja će početi u 10 sati, priopćili su organizatori. U okolnim ulicama bit će postavljeni video zidovi, putem kojih će se prenositi liturgija za sve one koji ne budu mogli naći mjesta na trgu.

Mogućnost susreta s Papom predviđena je i za 28. travnja ispred Bazilike svetog Stjepana i 29. travnja na Trgu Rózsák ispred crkve Svete Elizabete. Papa će se u petak 28. travnja navečer u Bazilici svetog Stjepana susresti s predstavnicima mjesne crkve – svećenicima, bogoslovima, redovnicima i redovnicama, đakonima i pastoralnim suradnicima. Taj će se događaj od 16 sati moći putem video zida pratiti i na trgu pred bazilikom. U crkvi svete Elizabete nedaleko kolodvora Keleti Papa će se u subotu 29. travnja prije podne sastati s izbjeglicama, potrebitima i onima koji im pomažu. I taj će se susret od 9 sati moći pratiti putem video zida na trgu ispred crkve. Na tim okupljanima predviđene su sigurnosne provjere na ulazu.

Papin pastoralni pohod Mađarskoj odvijat će se pod geslom “Krist je naša budućnost” (Krisztus a Jövőnk). Budimpeštanski nadbiskup kardinal Péter Erdő uputio je unaprijed srdačnu dobrodošlicu inozemnim svećenicima, vjernicima i svim hodočasnicima koji namjeravaju sudjelovati u susretu s Papom.

Službeni program Papina posjeta obuhvaća i veliki skup mladih u športskoj areni Lászla Pappa i susret s predstavnicima znanstvenog i kulturnog života na katoličkom Sveučilištu Péter Pázmány. Osim toga, predviđen je i privatni Papin posjet crkvenom domu za djecu s oštećenjem vida i intelektualnim teškoćama, kao i susret s mađarskom predsjednicom Katalin Novák i predsjednikom vlade Viktorom Orbánom.