Budi dio naše mreže
Izbornik

Taize: Jedinstvo kršćana važnije je nego ikada

Taize (IKA)

Težnja za jedinstvom nije svrha sama po sebi već svjedočenje Evanđelja i čimbenik mira za cijelo čovječanstvo, poručio je 20. kolovoza, na 80. obljetnicu utemeljenja ekumenske zajednice iz Taizea, njezin prior brat Alois u razgovoru za vatikanski poluslužbeni list L'Osservatore Romano.

Odajući priznanje utemeljitelju zajednice bratu Rogeru Schutzu (1915-2005), njegov je nasljednik istaknuo kako je od početka u središte zajednice stavio nastojanje na jedinstvu. U napuštenoj kući sin protestantskoga pastora, po uzoru na svoju baku, koja je u tijeku I. svjetskog rata primala izbjeglice i mirila kršćane koje je zavadio rat, počeo je svoje veliko djelo tihoga svjedočenja da je kršćansko jedinstvo moguće. Oko sebe je okupio brojne ekumenske zaljubljenike, kako protestante tako i katolike, te članove ostalih kršćanskih zajednica, koji su svoje djelovanje usmjerili mladima, usađujući u njih potrebu pomirenja i kršćanskog jedinstva. U Taize, čiju ekumensku zajednicu danas čine oko stotinu braće braće iz 25 zemalja svijeta, do sada su hodočastile stotine tisuća mladih iz čitavoga svijeta.

Od godine 1978. osim susreta u istočnoburgundskom mjestu zajednica organizira godišnje okupljanje u različitim europskim gradovima pod naslovom Hodočašće povjerenja na Zemlji.

Danas zajednicu vodi njemački katolik brat Alois Löser (66). Njegov predšasnik Švicarac Roger Schutz (1915-2005) 20. kolovoza 1940. stigao je biciklom u francusko mjestašce Taize i taj se datum smatra početkom današnje zajednice koja se razvila u duhovni centar za mlade i obitelji iz cijele Europe. Brat Alois u intervjuu je napomenuo kako je i sam zadivljen kontinuitetom unutar zajednice koja u međuvremenu okuplja više naraštaja. Dodao je kako brat Roger nije ni namjeravao stvoriti neki organizirani pokret, veliku ustanovu, već je u Taizeu vidio svojevrsno „mjesto prolaska”: „Nakon sudjelovanja u jednoj od postaja Hodočašća povjerenja, svatko je pozvan otići kući i živjeti ono što je primio od Evanđelja, učiniti to s pojačanom sviješću o životu koji boravi unutar svakoga kao i o praktičnim gestama solidarnosti koje mogu provesti u praksu u svojoj vlastitoj bliskoj okolini. U mnogim se zemljama mladi redovito sastaju na molitvama s pjesmama iz Taizéa, istovremeno ostajući u dodiru s lokalnom Crkvom”, opisuje se to na mrežnim stranicama zajednice.Želimo ostati mala zajednica u kojoj bratski odnosi imaju prednost pred svim ostalim”, poručuje brat Alois.