Budi dio naše mreže
Izbornik

U Gazi od početka sukoba poginulo 22 kršćana

Beč / Linz (IKA)

U Pojasu Gaze je prema informacijama iz lokalnih izvora od početka sukoba poginulo 22 kršćana od ukupno 1.000 koliko ih je ondje živjelo, priopćila je u četvrtak 14. prosinca Zaklada papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji (Kirche in Not).

Sedamnaestoro kršćana izgubilo je život u listopadu kad je u bombardiranju pogođena zgrada uz grčku pravoslavnu crkvu svetoga Porfirija, a petoro ih je umrlo zbog nedostatne medicinske skrbi, objavio je Kathpress.

Prošlog su vikenda krhotine granate pogodile zgradu katoličke župe Svete Obitelji u gradu Gazi, pritom su uništeni spremnici za vodu i solarni paneli na njezinu krovu. Te je informacije za Zakladu potvrdio Jeruzalemski latinski patrijarhat.

U utorak je u dvorištu župe pronađena neeksplodirana raketa koju zasad nije moguće onesposobiti, javili su lokalni izvori. Zbog nedostatka goriva ne može se koristiti ni generator za električnu energiju u župnoj kući. Sve te okolnosti otežavaju položaj civila koji su pronašli utočište u toj jedinoj katoličkoj župi u Pojasu Gaze. Među njima su i djeca i invalidi.

Zaklada Inicijativa kršćanski istok iz Linza u Svetoj zemlji surađuje s jeruzalemskim Caritasom. Prema navodima Zaklade, poginulo je i nekoliko suradnika Caritasa odnosno članova njihove obitelji.

Kao posebno tragičan ističe se slučaj jednog suradnika Caritasa koji se sa svojom obitelji sklonio iz grada Gaze u Khan Yunes na jugu, a ondje je pogođeno njihovo utočište. Članovi njegove obitelji i druge osobe pritom su dijelom teško ozlijeđeni.

Kako ističe Zaklada Inicijativa kršćanski istok pozivajući se na jeruzalemski Caritas, zbog teškog stanja u Gazi medicinska skrb ograničena je samo na teške slučajeve, dok manje teški ostaju bez pomoći dok se okolnosti ne poprave.

Ključne riječi:
Gaza kršćani