Budi dio naše mreže
Izbornik

U Negevskoj pustinji otkrivena ranokršćanska crkva s mogućim hodočasničkim crtežima

Izrael (IKA)

Tijekom iskapanja južno od beduinskog grada Rahata u Negevskoj pustinji izraelski su arheolozi otkrili ostatke crkve stare 1.500 godina, objavila je u petak 24. svibnja KNA.

Arheolozi su na dijelovima ostataka zidova otkrili crteže brodova iz toga doba, koji bi mogli biti djela hodočasnika, priopćila je izraelska državna uprava za starine.

Stručnjaci su pronašli desetak prikaza različitih brodova, koje su različite osobe urezale u stijenu. Detaljni prikazi ukazuju na upućenost autora u pomorski život, izjavila je arheologica Deborah Cvikel. Crteži prikazuju između ostaloga brodove na vesla i one s dva jarbola.

Stručnjaci procjenjuju da je riječ o “pozdravu kršćanskih hodočanika koji su brodom stigli u luku u Gazi” i odatle nastavili put prema svetim mjestima u Jeruzalemu, Betlehemu i Sinaju.

Nalazište na staroj rimskoj cesti prema Beer Šebi, dan hoda od antičke luke u Gazi, otvara “prozor u svijet kršćanskih hodočasnika, koji su prije 1.500 godina pohodili Svetu zemlju”, izjavio je ravnatelj uprave za starine Eli Escusido. Prema njegovim riječima, ono pruža dokaze iz prve ruke o brodovima kojima su putovali i o pomorskom svijetu onoga vremena.

Gaza, koja je od 12. stoljeća prije Krista pripadala filistejskom savezu pet gradova, kasnije se razvila u najvažniju luku istočnog Sredozemlja. U bizantinsko doba onuda su prolazile važni trgovački putovi. Tijekom građevinskih radova 1997. otkriveni su južno od grada Gaze ostatci velikog samostanskog kompleksa s tri crkve u nizu, koje su u razdoblju duljem od 400 godina podignute uz grob svetoga Hilarija. Raspored i struktura nalazišta upućuje na snažnu hodočasničku dinamiku, procjenjuje nadležni arheolog, Francuz Rene Elter.

Nalazište, otkriveno tijekom pripremnih radova za projekt proširenja grada južno od Rahata, bit će predstavljeno javnosti u okviru konferencije 4. lipnja.