Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa izrazio sućut zbog stradanja civila u Ukrajini i Gazi

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u utorak 9. srpnja 2024. da je papa Franjo „s teškom boli primio vijest o napadima na dva medicinska centra u Kijevu, uključujući najveću ukrajinsku dječju bolnicu, kao i na školu u Gazi“.

„Papa izražava duboku uznemirenost porastom nasilja. Izražavajući blizinu nevinim žrtvama i ozlijeđenima, nada se i moli da se uskoro pronađu jasni putovi koji će okončati sukobe u tijeku“, dodaje se u kratkom priopćenju.

Kako tvrde ukrajinske vlasti, Rusija je u ponedjeljak 8. srpnja projektilom pogodila glavnu dječju bolnicu u Kijevu te raketirala druge gradove širom zemlje, pri čemu je poginuo najmanje 41 civil. HINA prenosi da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio da nisu odgovorni za napad na bolnicu. „Inzistiram, mi ne napadamo civilne mete“, poručio je.

Izrael je pak 7. srpnja bombardirao školu Svete obitelji u Gazi, koja je u vlasništvu Jeruzalemskoga latinskog patrijarha. Vatican News izvještava da je u kompleksu Župe Svete obitelji utočište potražilo oko prognanih 600 kršćana, a u nedjeljnom napadu ih je četvoro poginulo. Izraelska vojska tvrdi da je kompleks korišten kao skrovište militanata i da se u njemu nalazio „Hamasov pogon za proizvodnju oružja“ te da su poduzeti koraci za smanjivanje rizika od ozljeđivanja civila. Podsjećamo, u prosincu 2023. izraelske snage također su napale župni kompleks, kada su snajperom ubijene majka i kći.