Budi dio naše mreže
Izbornik

U razornom potresu na Haitiju poginuo svećenik, a kardinal ozlijeđen

Les Cayes (IKA)

U razornom potresu magnitude 7.2 prema Richteru koji je u subotu 14. kolovoza pogodio Haiti poginule su stotine ljudi, među kojima jedan svećenik, a ozlijeđene su tisuće među kojima kardinal Chibly Langlois, izvijestila je Catholic News Agency.

Ravnatelj američkog Caritasa – Catholic Relief Services (CRS) Akim Kikonda izvijestio je da je CRS stupio u kontakt sa svećeničkom rezidencijom u Les Cayesu. Njihova kuća je teško oštećena, a poginuo je jedan svećenik i dvoje zaposlenika“. Biskup Les Cayesa kardinal Chibly Langlois je „ozlijeđen, ali nije u životnoj opasnosti“.

Kikonda je rekao i da su svi djelatnici CRS-a sigurni i zbrinuti, ali je nažalost poginula supruga jednog djelatnika, a njihovo dijete je teško ozlijeđeno.

Potres se dogodio oko 8:30 po lokalnom vremenu (13:30 po srednjoeuropskom). Osjetio se u čitavoj zemlji, ali je najjače pogođeno područje Les Cayesa u jugozapadnom dijelu Haitija.

Ravnatelj CRS-a rekao je i da je bolnica preopterećena te ne može primiti sve ozlijeđene. „Trenutno procjenjujemo razmjere štete… Kada ćemo imati sve podatke o ozlijeđenima, poginulima i pogođenima, pobrinut ćemo se za pružanje hitne pomoći posebno najsiromašnijima i najranjivijima“, prenijela je CNA.

Vijeće biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (Celam) je s ostalim latinoameričkim i karipskim crkvenim organizacijama uputilo pismo podrške haitskom narodu. U vremenu „nesigurnosti i boli“ Crkva izražava „naklonost i zajedništvo“ sa stradalima.

U pismu se podsjeća na mnoge misionare koji daju svoj život za najpotrebitije. Također se poziva na udruživanje snaga za „razvoj zajedničkih pastoralnih akcija za obnovu društva, provođenje humanitarnih akcija i podupiranje evangelizacijskog poslanja Crkve u Haitiju.

U potresu je prema posljednjim informacijama poginulo više od 300 osoba, a oko 2 tisuće ih je ozlijeđeno. Među oštećenim građevinama su i vjerski objekti, crkve, škole i domovi. Potres je aktivirao i klizišta, ali je javna infrastruktura lakše oštećena. Premije Ariel Henry proglasio je jednomjesečno izvanredno stanje.

Haiti je već teško stradao u potresu prije jedanaest godina kada je poginulo 200 tisuća ljudi. Od tada zemlja prolazi kroz krizu i još se nije oporavila, izvijestio je Vatican News. Podsjećamo, prije nešto više od mjesec dana u atentatu je ubijen haitski predsjednik Jovenel Molise.