Budi dio naše mreže
Izbornik

U Rumunjskoj započela s emitiranjem prva katolička televizijska postaja

Bukurešt (IKA)

Katolička Crkva u Rumunjskoj je u mjesecima pandemije koronavirusa pokrenula katoličku televiziju te videoprogram na društvenim mrežama, objavila je agencija SIR, a prenio Vatican News.

Uslijed krize uzrokovane pandemijom koronavirusa sve je više medija u službi vjere kako bi se što primjerenije odgovorilo na žeđ vjernika za Bogom i molitvom. U Rumunjskoj je prošlih dana započela s emitiranjem prva katolička televizijska postaja kojom se želi odgovoriti na duhovne potrebe vjernika u toj zemlji i održati živim crkveno zajedništvo u uvjetima izvanredne zdravstvene krize. Osim televizijske postaje, Katolička Crkva u Rumunjskoj pokrenula je i video program na društvenim mrežama.

Osim toga, kako je prenijela agencija SIR, rumunjska nacionalna televizija je u razdoblju opće karantene započela s prijenosom nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja iz katedrale svetog Josipa u Bukureštu, kao i s prijenosom liturgijskih slavlja po bizantskom obredu iz grkokatoličke katedrale u Blaju. Sve je veći broj rumunjskih svećenika koji su tijekom pandemije naučili koristiti nove tehnologije, dok su biskupi bili više prisutni na društvenim mrežama. Kateheze, sastanci i tečajevi preselili su se na internet.

Više od dva mjeseca vjernici u Rumunjskoj nisu mogli sudjelovati na euharistijskom slavlju u crkvi. Prije osnutka katoličke televizije i prijenosa nedjeljne mise na nacionalnoj televiziji, misna su se slavlja mogla pratiti jedino putem interneta i Radio Marije. Stanje je dodatno otežavao ograničen radijski prijem na tom području i to što, unatoč činjenici da je 70 % domova spojeno na internetsku mrežu, samo polovica stanovništva starijeg od 55 godina koristi internet, objavio je Vatican News.

Ključne riječi:
Rumunjska televizija