Budi dio naše mreže
Izbornik

Umro biskup Jacques Gaillot koji je osnovao prvu „virtualnu biskupiju“

Évreux (IKA)

Bivši dijecezanski biskup Evreuxa, Jacques Gaillot (11. rujna 1935.), preminuo je u srijedu 12. travnja poslijepodne u 87. godini života, potvrdila je Francuska biskupska konferencija, izvještava KNA.

Papa Ivan Pavao II. razriješio je 1995. godine Jacquesa Gaillota dužnosti vodstva biskupije Evreux. Od tada je nosio počasni biskupski naslov ugašene biskupije u Sjevernoj Africi: Partenia. Kad je Jacques Gaillot 1995. godine slavio svoju oproštajnu misu u Evreuxu, taj grad u Normandiji bio je u izvanrednom stanju. Ljudi koji su ga htjeli uvjeriti u svoju solidarnost stigli su s čak 300 autobusa i tri posebna vlaka.

Do 2010. Gaillot je djelovao kao pisac, pastir rubnih skupina te u prvoj „virtualnoj biskupiji“ osnovanoj pod imenom „www.partenia.org“. Od 2013. objavljivao je kolumne u novinama Huffington Post-u.

Nakon što je Gaillot neko vrijeme šutio, 2015. godine je, malo prije njegovog 80. rođendana, na naslovnice dospio njegov susret s papom Franjom. Poglavar Crkve je francuskog biskupa, gotovo vršnjaka, primio na 45-minutni razgovor u Vatikanu. Svećenik koji poznaje Gaillota tada je govorio o sastanku sličnomišljenika. O brizi za izbjeglice i migrante, jednoj od Gaillotovih središnjih briga, papa Franjo je istaknuo: „Migranti su bili i uvijek jesu ‚tijelo‘ Crkve.“ Sam Gaillot je nakon susreta rekao da se osjeća rehabilitiranim.

Gaillot je postao poznat i izvan Francuske po svojim kritičkim osvrtima na stav Crkve prema celibatu, umjetnoj kontracepciji i homoseksualnosti. Nije bio kritiziran samo u Vatikanu, nego i od biskupa u Francuskoj. Bilo je nekoliko simboličnih gesta Gaillota i Francuske biskupske konferencije za pomirenje. Međutim, praktični koraci nisu uslijedili.

Gaillot, koji dolazi iz Champagne, zaređen je za svećenika 1961. nakon studija u Francuskoj i Rimu. Godine 1977. imenovan je generalnim vikarom biskupije Langres, a 1982. biskupom Evreuxa.