Budi dio naše mreže
Izbornik

Vojna hunta u Mjanmaru zauzela katolički centar

Yangon (IKA)

Mjanmarska vojna hunta napala je i potom zauzela župni centar kod katedrale u Loikawu na istoku zemlje, objavila je u utorak 28. studenoga KNA.

Vojnici su zauzeli zemljište u ponedjeljak, prenosi KNA izviješće azijske tiskovne službe Ucanews. Dan ranije, vojska je topništvom gađala crkveni kompleks, izjavio je biskup Loikawa Celso Ba Shwe, navodi isti izvor. U župnom središtu bilo je oko 80 osoba koje su ondje potražile sklonište od borbi između hunte i pobunjeničkih skupina u mjanmarskoj saveznoj državi Kayah. Mjanmar je većinski budistička zemlja.

Biskup Celso Ba Shwe, više svećenika i redovnica te pedesetak drugih osoba na zemljištu katedrale boravilo je već neko vrijeme.

Više od 40 tisuća od ukupno 50 tisuća stanovnika Loikawa pobjeglo je od 11. studenoga pred zračnim napadima i topničkim udarima hunte na položaje pobunjenika. Mnogi stanovnici poginuli su ili ranjeni.

“Revolucionarna vojska Kara” pokrenula je 11. studenoga “operaciju 1111” i time se priključila “ofenzivi 1027” koju su dva tjedna ranije započele tri pobunjeničke skupine u susjednoj saveznoj državi Shan.

Prema navodima mjanmarskih izbjegličkih medija, naoružane pobunjeničke skupine pokrenule su u međuvremenu ofenzive protiv vladinih snaga i u drugim dijelovima Mjanmara. Ujedinjeni narodi navode da se u područjima zahvaćenima borbama u bijegu nalazi više od 200 tisuća ljudi.

Katedrala Krista Kralja u Loikawu jedna je od najstarijih crkava u mjanmarskoj saveznoj državi Kayah. Sagrađena 1939., katedrala je poznata po mješavini tradicionalne europske crkvene arhitekture i budističkog sila.