Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević primio požeškog župana i gradonačelnika

Požega (IKA)

U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 27. listopada požeškog gradonačelnika i saborskog zastupnika Darka Puljašića i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića.

Na susretu je sudjelovao i predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole Ivica Žuljević. Župan i gradonačelnik najprije su prikazali biskupu epidemiološko stanje u Požeško-slavonskoj županiji, napose u Gradu Požegi i mjere koje se u tom pogledu poduzimaju.

Razgovarali su potom o djelovanju Caritasa Požeške biskupije u novim prostorima, otvorenima prošloga ljeta, napose o Caritasovoj kuhinji koja od 1998. godine financirana isključivo sredstvima iz biskupijskog proračuna, pripravlja svaki dan objed za osamdesetak bolesnih i starijih obitelji, donoseći ga u njihov dom. U skladu s kriterijima koje u svom djelovanju primjenjuje Centar za socijalnu skrb razlučit će se među njima oni kojima treba i dalje besplatno dostavljati dnevni objed, za razliku od onih koji su u takvom materijalnom stanju da mogu pokriti troškove vlastite prehrane.

Pored toga, sugovornici su prihvatili prijedlog biskupa Škvorčevića da se pri Caritasu u Požegi organizira socijalna samoposluga u kojoj bi se snabdijevali osnovnim potrepštinama oni čije socijalno stanje to traži. Pri tom će Županija i Grad na različite načine pružiti svoju potporu. Biskup je spomenuo kako s obzirom na suradnju javnih ustanova i Caritasa postoje neriješena pitanja, jer Vlada RH i Hrvatska biskupska konferencija još nisu definirale Caritasov status na temelju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Razmotrena su zatim neka pitanja suradnje na odgojno-obrazovnom području, počevši od stipendija koje Požeška biskupija dodjeljuje iz vlastitih sredstava i pomoći obiteljima s brojnom djecom, napose na početku svake školske godine, pa do ostvarivanja određenih prava roditelja i učenika katoličkih škola, kako u produženom boravku tako u potpori srednjoškolcima u Đačkom domu ili u prijevozu, o čemu je stanje predstojnik Žuljević.

Sugovornici su istaknuli važnost razgovora o navedenim i drugim pitanjima katoličkih škola s novim ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, jer su i ovdje u pitanju ustavna prava djece i mladih kao i obveze iz ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Među ostalim, biskup je s gradonačelnikom i županom razgovarao o funkcioniranju katoličkoga dječjeg vrtića u Požegi i potrebi za novim prostorima kako bi on bio na razini potrebnog standarda. Dotaknuli su se i pitanja suradnje na području kulture, kako Požega i njezina okolica ne bi bili predstavljani u našoj i inozemnoj javnosti samo po prirodnim ljepotama, nego i po povijesno-kulturnoj baštini, koja je tamo sačuvana bogatije nego u nekim drugim dijelovima Slavonije, napose Požega sa svojom očuvanom srednjovjekovnom jezgrom, u kojoj su sakralni objekti iz predosmanlijskog vremena.

Na kraju susreta biskup je županu i gradonačelniku uručio knjigu Šime Perić u Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije, koja je predstavljena minuloga 26. rujna, prigodom otvaranja izložbe djela tog suvremenog hrvatskog slikara i kipara u Dvorani sv. Terezije u Požegi.