Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićna poruka srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline

Srijemska Mitrovica (IKA)

Božićnu poruku srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline donosimo u cijelosti.

Svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri.

(Lk 2, 18)

Draga braćo i sestre!

Dragi svećenici, redovnici i redovnice!

Božja riječ, koju uvijek iznova naviještamo i svjedočimo, vrijedna je ne samo naše pažnje, nego i divljenja. Činjenica da je „Riječ tijelom postala…“ (usp. Iv 1,14) izaziva naše divljenje, te nas poziva da svoj pogled usmjerimo prema onome koji nas potiče da postanemo svjedoci Riječi, da drugima prenosimo Radosnu vijest, onako kao su to činili pastiri. Svjedočenje pastira bilo je tako snažno i oduševljeno, da su se svi koji su ih slušali divili njihovim riječima. Pozvani smo ovih božićnih dana uputiti se, zajedno s Josipom i Marijom, zajedno s pastirima i kraljevima, prema Betlehemu i dopustiti da nas obasja svjetlo novorođenoga Kralja. Želim svima nama da osjetimo ono udivljenje koje su osjetili Marija i Josip, kada su položili Božjega sina Isusa u jasle. Želim da osjetimo ono divljenje koje su nosili pastiri u svome srcu, pripovijedajući svima o djetetu koje leži u štalici. Želim da osjetimo onu milosnu snagu, koju su osjetili kraljevi, koja ih je povela novim – drugačijim životnim putem. Diveći se Bogu koji se rađa i dolazi među nas, divimo se i svim njegovim djelima, koja nam progovaraju o njegovoj velikoj ljubavi prema svemu stvorenome, a osobito prema svakome čovjeku.

Najveće Božje djelo je upravo sam čovjek. Stoga nam valja, uvijek iznova biti zadivljeni nad čudom stvaranja i nastanka novoga života. Današnje vrijeme ima potrebu diviti se stvarnostima koje to ne zaslužuju. Ljudi našega vremena zabljesnuti vanjštinom i materijalnim – prolaznim stvarima, često nisu sposobni diviti se istinskim vrijednostima. Stoga, molimo zajedno da naše obitelji budu mjesto prihvaćanja i istinskog vrednovanja svakog ljudskog života. Neka naše obitelju budu mjesto gdje se uči diviti istinskim vrijednostima, i za njima težiti. Mjesto u kojem će djeca i mladi biti otvoreni nadnaravnom, te na taj način biti u mogućnosti čuti Božji poziv i njemu se odazvati. Molimo za „pastire“: svećenike, redovnike i redovnice da budu otvoreni poticajima Duha Svetoga, te da budu pastiri o kojima govori prorok Jeremija kada piše: „I dat ću vam pastire po srcu svojemu koji će vas pasti razumno i mudro.“ (Jer 3, 15).

Uoči ovogodišnje proslave zaštitnika naše Srijemske biskupije, sv. Dimitrija, đakona i mučenika, započeli smo Godinu duhovnih, svećeničkih i redovničkih zvanja, te duhovne obnove cijele naše biskupije. I u ovo naše vrijeme, potrebni su nam „pastiri“ puni oduševljenja i zanosa, koji će svojim svjedočenjem oduševljavati i poticati druge, da svoj život usmjeravaju prema Kristu Gospodinu – vrhovnom pastiru svih duša (usp. 1. Pt 2, 25). Na osobit način obraćam se vama dragi mladi. Budite otvoreni za Kristov poziv i spremno mu se odazovite. Upravo ste vi ti koji ćete svojim oduševljenjem i pozitivnim stavom dati novu nadu i polet u životu naše Srijemske biskupije.

Draga braćo i sestre, novorođeni Krist, koji je svojim rođenjem obradovao mnoge, neka i u sve naše obitelji donese radost i mir. Po našem kršćanskome svjedočenju i zalaganju neka u društvu u kojem živimo bude više svjetla i radosti, mira i dobrote. Uvijek iznova, vraćajmo se onome koji nas može učiniti boljim ljudima, ljudima koje će drugi promatrati s divljenjem, zbog naših vrlina.

Nasljedujmo primjer pastira, koji su radost susreta s Kristom Gospodinom dijelili drugima. Ovo božićno vrijeme, neka bude vrijeme u kojem ćemo svima donositi radost i oduševljenje spoznaje da smo njegovi – da pripadamo Kristu.

Svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i cijelom Božjem narodu, u zajedništvu s mons. Đurom Gašparovićem od srca neka je Čestit Božić i blagoslovljena Nova godina!

† Fabijan Svalina,

 biskup koadjutor