Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Održan drugi dio edukacije o zaštiti maloljetnika i odraslih ranjivih osoba u Crkvi

Đakovo (IKA)

Drugi dio edukacije iz prevencije o zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba za bogoslove Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu održan je u ponedjeljak 6. svibnja 2024. godine.

Predavanje je održao socijalni radnik i voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Tomislav Ramljak. Tema edukacije se odnosila na sexting i sextortion.

Kada je riječ o sextingu važno je znati da on podrazumijeva dobrovoljno slikanje ili snimanje golog tijela djeteta, ali ujedno podrazumijeva i kazneno djelo spolne slobode i spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Sexting je danas za mlade normalno ponašanje na internetu, međutim ponekad se mogu naći individue s lošima namjerama (predatori). Takve individue iskorištavaju dijete radi dva razloga: seksualnog zadovoljstva ili financijske koristi.

Za razliku od sextinga, sextortion podrazumijeva oblik seksualnog zlostavljanja djeteta u kojem osoba prijeti i ucjenjuje žrtvu da će podijeliti njihove eksplicitne ili seksualne fotografije njihovoj obitelji, prijateljima ili javnosti. Žrtvama se najčešće događa da ne prijavljuje ucjenu jer se osjećaju krive, posramljene ili u strahu od kazne. Upravo su takve situacije uzrok samoubojstva kod djece i mladih. Stoga je važno reći da je dijete žrtva, i ono nije krivo.

Kao zaključak Tomislav Ramljak je naveo dva cilja predavanja: mogućnost prepoznavanja djeteta koje je zlostavljano i uvidjeti koji utjecaj zlostavljanje ima na dijete, pri čemu je vrlo važno da se dijete sasluša i biti mu oslonac.

Na kraju predavanja sudionici su imali priliku za postavljanje pitanja i kratku diskusiju.