Budi dio naše mreže
Izbornik

Godišnja skupština Udruge katoličkih medicinskih sestara u Požeškoj biskupiji

Požega (IKA)

Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji (HKUMSiT u PB) održala je u subotu 22. veljače u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi svoju godišnju skupštinu na kojoj je, nakon molitve, pozdravne riječi uputila Mira Ilić, predsjednica Udruge, posebno zahvalivši požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću što svojom pastirskom brigom prati rad udruge i daje poticaj njezinu djelovanju.

U prigodnoj riječi biskup Škvorčević je zahvalio predsjednici Ilić, kao i svim medicinskim sestrama okupljenima u Udrugu katoličkih medicinskih sestara za organizirano vjerničko djelovanje u zdravstvu, koje traži napor da inercija i manjak vremena ne umrtve njegovu smislenost i početnički zanos. Rekao je da se raduje što posebice zauzimanjem predsjednice Mire Ilić, ali i predsjednica  ogranaka u Novoj Gradiški, Lipiku i Pakracu te Virovitici i Našicama čije predstavnice su također bile prisutne, udruga dobro djeluje, te da je ova skupština prigoda u kojoj će promisliti o tome može li porasti njihov zanos u činjenju dobra.

Biskup je nadalje rekao kako je poznato da se u Hrvatskoj puno govori o medicinskim sestrama, njihovom brojčanom nedostatku i o njihovu odlasku na rad u inozemstvo gdje su bolje plaće i uvjeti rada. “Zvanje medicinske sestre jest humanističko i služi čovjeku te je važno što medicinske sestre dobiju za to svoje služenje. No, ako se sve svede na tu razinu neće biti u njima nutarnjeg zadovoljstva i ispunjenosti”, ustvrdio je biskup Škvorčević. “Medicinske sestre služenjem rastu u svom čovještvu i tako postaju sretna bića kakvima ih je Bog smislio te je upravo to ljepota poslanja medicinskih sestara, unatoč svim poteškoćama i problemima.” Biskup je zatim ustvrdio da nije sramota imati problema, napose u zvanju medicinskih sestara, istaknuvši kako problemi svjedoče da smo živi. “Usred problema najmoćnije rješenje je upornost i ustrajnost biti medicinska sestra, jer se kroz to djelovanje ne događa tek nešto na razini imati, nego na razini biti. Iskustvo nam kaže da nema boljeg puta od toga da nastojiš što bolje biti ono što jesi: biti čovjek putem biti medicinska sestra.”

Biskup je podsjetio prisutne članice kako one pripadaju katoličkoj udruzi medicinskih sestara te s tog naslova djeluju po Isusovim mjerilima, pozvavši ih da žrtvom ljubavi u svom poslanju žive one dimenzije koje je on ostvario, napose na križu. Dodao je kako svrha učlanjivanja u Udrugu katoličkih medicinskih sestara jest u tome da djeluju na Isusov način i humaniziraju ove hrvatske prostore. Spomenuo je sestrama da su kroz svoju udrugu ugrađene u Crkvu, organizam kojem je protagonist uskrsli Isus Krist. Istaknuo je važnost njegova trajnog osluškivanja, među ostalim i tako da svakodnevno u ruke uzimamo Sveto pismo, u kojem je zapisana bogoduha riječ i kad je usvajamo u svoj život onda je ona naš pokretač i svjetlo na životnom putu. Podsjetio je da se nalazimo u Godini Božje riječi te da nas ona podsjeća na bogatstvo koje Bog svojom riječju otvara za svakog od nas. Biskup je također protumačio kako Udruga katoličkih medicinskih sestara nije skupina osoba koja se zatvara u vlastiti krug za vlastite potrebe, nego svojim djelovanjem u zdravstvene ustanove unose dinamizam Crkve i one kojima služe povezuju s Isusom Kristom.  Spomenuo je opasnost da se pojedine udruge u Crkvi brzo istroše ako nisu ugrađene u Crkvu, jer ostaju okrenute prema samima sebi, zavlada samodostatnost i one se urušavaju. Na kraju je zahvalio predsjednici Ilić za njezinu nepokolebljivost u vođenju Udruge, kao i svim drugim medicinskim sestrama za sve što čine u svom djelovanju u zdravstvenim ustanovama.

Uslijedio je potom radni dio skupštine gdje su podnesena izvješća o radu ogranaka Udruge u Pakracu, Novoj Gradiški i Virovitici kao i središnjice u Požegi. Predsjednica Udruge prikazala je zatim plan rada u predstojećoj godini te potaknula raspravu o prijedlogu novog datuma hodočašća zdravstvenih djelatnika Gospi Voćinskoj, budući da dosadašnji datum po novim zakonskim okvirima više nije neradni dan.

Nakon toga Krunoslav Siroglavić, prefekt u požeškom kolegiju, održao je duhovni nagovor na temu “Baštiniti život vječni ljubeći bližnjega – empatija u suvremenom društvu“. Na temelju evanđeoskog teksta o milosrdnom Samarijancu razložio je pitanje empatije u kontekstu izazova suvremenoga društva, dajući konkretne smjernice što i kako činiti da bismo kao vjernici bili sposobni ljubiti čovjeka pored sebe, osobito onoga u potrebi.

Na kraju su se sudionici uputili u obližnju crkvu Sv. Lovre gdje je Dragoslav Kozić, duhovnik središnjice u Požegi, predvodio euharistijsko klanjanje. Skupština je završila prigodnim domjenkom.