Budi dio naše mreže
Izbornik

Gunjanski imam Idriz ef. Bešić u posjetu nadbiskupu Hraniću

Đakovo (IKA/TU)

Glavni imam u Gunji Idriz Bešić posjetio je u ponedjeljak, 13 rujna u Nadbiskupskom domu u Đakovu đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića. Susretu je većim dijelom nazočio i nadbiskup u miru Marin Srakić, a priključio im se i pomoćni biskup Ivan Ćurić. Na susretu je bilo riječi o demografskoj problematici i problemu depopulacije, a sudionici su se dotaknuli i drugih tema.

Imam Bešić upoznao je nadbiskupa Hranića s ukupnim brojem djece koja pohađaju matičnu i područnu Osnovnu školu „Antun i Stjepan Radić“ Gunja, te s brojem onih koji pohađaju katolički ili islamski vjeronauk. Pritom je iznio zabrinutost jer je razvidno da je broj učenika sve manji te da je depopulacija na tom području uzela maha.

Na području župe Gunja nalazi se najstarija džamija u Hrvatskoj, duže od 50 godina, od kojih je 40 godina Idriz Bešić imam u Gunji. Tijekom svih tih godina imam surađuje sa svećenicima Drenovačkog dekanata, a među stanovnicima Gunje postoje tradicionalno dobri, prijateljski odnosi, uzajamna podrška i zajednički život. Kada je u pitanju odnos prema životu, braku, bračnim i obiteljskim vrijednostima, otvorenosti za dar života, pitanje gender ideologije – katolička i islamska zajednica u potpunosti dijele stavove te uvijek pronalaze područje za plodnu suradnju.