Budi dio naše mreže
Izbornik

Klanjateljice Krvi Kristove proslavile 20 godina službe u Vukovaru

Vukovar (IKA)

U Župi sv. Josipa Radnika u Borovom naselju u Vukovaru obilježena je u nedjelju 17. listopada 20. obljetnica djelovanja sestara Klanjateljica Krvi Kristove na tom području, izvijestila je Regionalna uprava Družbe.

U Župi sv. Josipa Radnika u Borovom naselju  u Vukovaru obilježena je u nedjelju 17. listopada 20. obljetnica djelovanja sestara Klanjateljica Krvi Kristove na tom području. U euharistijskom slavlju, koje je predslavio nekadašnji župnik fra Ante Perković, sudjelovale su brojne sestre koje su nekada djelovale u župi te one koje djeluju i danas. U propovijedi se fra Ante prisjetio trenutaka kada je sestrama uputio poziv za dolazak u Borovo naselje kao i spremnosti tadašnje provincijalne uprave za novi apostolat.

Regionalna poglavarica s. Zdravka Leutar održala je na kraju euharistijskog slavlja zahvalni govor. „U godini proglašenja naše utemeljiteljice Marije De Mattias svetom, u vrijeme kad je đakovačku i srijemsku biskupiju vodio biskup Marin Srakić, Župu sv. Josipa Radnika fra Ante Perković, našu Družbu vodila je s. Vittoria Tomarelli, a našu hrvatsku provinciju s. Bernarda Krištić, započela je živjeti zajednica Klanjateljica Krvi Kristove u Borovom naselju – Vukovar, Lička 39. Kućna kapelica posvećena je upravo sv. Mariji De Mattias. Hvala Bogu i našim dobročiniteljima na osobit način braći franjevcima,  koji su nam darovali svoju kuću za stanovanje i otvorili širom vrata za pastoralno djelovanje“, istaknula je.

Kroz dvadeset godina, kako je navela s. Zdravka, sestre su djelovale i djeluju u različitim pastoralnim aktivnostima prema karizmi sv. Marije De Mattias: rad u pastoralu Župe sv. Josipa i drugim župama u okolici: vjeronauk, liturgijsko pjevanje i zborovi, sakristanska služba, posjet slabima i bolesnima, molitvene zajednice, savjetodavni razgovori s obiteljima i mladima te rad s djecom.

U govoru se zahvalila i onima, kako je istaknula, bez čije otvorenosti i suradnje njihov apostolat ne bi bilo moguće realizirati. „Zahvalni smo našem dobročiniteljima – u prvom redu Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda i svim franjevcima koji su surađivali sa sestrama kroz sve ove godine i rado ih se spominjemo u svojim molitvama. Zahvalne smo i Nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovu za suradnju, a osobito Župi sv. Josipa sa svim župnicima i kapelanima koji su bili kroz ovo vrijeme, osobito fra Anti Perkoviću koji je pokazao otvorenost i dobrodošlicu sestrama i bio podrška u ovom providnosnom trenutku“, naglasila je.

Zahvalila je i sadašnjem župniku fra Ivanu Bošnjaku, brojnim dobročiniteljima i župljanima koji su, kako je istaknula, svojoj velikodušnošću i dobrotom uvijek sestrama bili velika i nesebična podrška. Na kraju euharistije sestre i postulantice izvele su kraći recital u koji su uvrstile iskustva klanjateljica, koje su prve došle na ove prostore, te istaknule temeljne namjere apostolata.

„Spremno sam došla, ja Klanjateljica Krvi Kristove, na mjesto gdje se toliko nevine krvi prolilo… I znala sam da ne mogu ništa veliko učiniti. Znala sam da mogu, po uzoru na našu utemeljiteljicu sv. Mariju De Mattias, ponuditi blizinu, darovati vrijeme, biti tu za vas kada me trebate“, istaknuo je u recitalu.

„Stigle smo ponajprije moliti i suosjećati. Stigle smo s Vama supatiti u kasne jeseni kada je najteže. Biti tiha nazočnost, znak Božje ljubavi u klanjanju i štovanju Kristove Krvi. Stigle smo dnevno prikazivati nebeskom Ocu Predragocjenu Krv za sve potrebe Crkve i naroda u ovom dijelu gdje je mržnja i zlo rata donijelo puno nevolja Božjem puku. U ime Isusa Krista odlučile smo dati svoj doprinos u djelu otkupljenja molitvom, žrtvom i svetim životom. I dalje smo tu za vas i naše zajedničke godine brojimo i dalje i donosimo jedni druge u molitvi pred Gospodina. Tiho, nenametljivo, dosljedno. Tu smo da vam i dalje svjedočimo Božje čovjekoljublje“, poručile su sestre.

Nakon euharistijskog slavlja, sestre su se zadržale u druženju sa župljanima te je potom održan zajednički ručak, izvijestila je Regionalna uprava Družbe.