Budi dio naše mreže
Izbornik

Koncert „Christmas dream” u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Kazališno-koncertna dvorana „Ivana Brlić-Mažuranić” i Franjevački samostan u Slavonskom Brodu ugostili su Komorni zbor „Ivan Filipović” iz Zagreba, koji je 18. prosinca u crkvi Presvetog Trojstva priredio koncert pod nazivom „Christmas dream”.

Prilika za ovaj koncertni susret KZ „Ivan Filipović” s Brođanima bila je dvostruka: vrijeme je došašća i prigoda za koncert ispunjen radosnim duhovnim skladbama, a s druge strane proslava 50. obljetnice Kazališno-koncertne dvorane, koja cijelu godinu nastoji organizirati programe u kojima sudjeluju glazbeni i scenski umjetnici rođenjem i životom vezani uz Slavonski Brod. Budući da je osnivač i dirigent „Ivana Filipovića”, maestro Goran Jerković, rođen 1968. u Slavonskom Brodu i da kao dirigent nasljeduje tradiciju koju je u ovom gradu njegovao njegov otac maestro Josip Jerković, to je bio susret sugrađana i prijatelja.

Koncert „Christmas dream” (Božićni san) donio je mješavinu tradicijskih prigodnih koledarskih (američka, afrička, sicilijanska) i hrvatskih božićnih pjesama, do skladbi europskih i hrvatskih autora kao što su Igor Kuljerić i Tomislav Uhlik. Koncert su otvorili a capella izvedbom skladbe Ave Marija F. X. Biebela, a zaključili premijernom hrvatskom izvedbom skladbe „Luminous night of the soul“ za mješoviti zbor, klavir i gudački kvartet norveško-američkog skladatelja Ole Gjeiloa. Zbor je nastupio u pratnji solista Tomislava Šošića (klavir), Vala Bakrača, Ivane Čuljak, Lucije Brnadić i Ive Ilakovac (gudački kvartet) te Ivana Brigljevića (udaraljke).