Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagrepčani u Kotoru izvedeli mjuzikl i koncert u čast bl. Ozane Kotorske

Dubrovnik/Kotor (IKA)

U čast blažene Ozane Kotorske, u organizaciji dominikanki iz Samostana bl. Hozane i Župe Krista Kralja u zagrebačkom Trnju, članovi župne Dramske družine „Bl. Ozana“ i Mješoviti župni zbor su u okviru hodočašća bl. Ozani, 16. i 17. ožujka 2024., izveli kulturni program u Kotoru i Dubrovniku.

Prva postaja hodočašća bila je crkva Svete Marije Koleđate podignuta 1221. godine, u kojoj se nalazi neraspadnuto tijelo prve hrvatske blaženice Ozane Kotorske. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik Župe Krista Kralja vlč. Ivan Filipčić.

Mladi župljani iz dramske družine imali su po prvi put priliku, u staklenom sarkofagu vidjeti blaženicu o čijem su životu pripremali predstavu više od godinu dana, te joj se pomoliti.

Istoga dana su pred brojnom publikom izveli pedesetominutni mjuzikl Put do Boga, u Koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“, nekadašnjoj crkvi Svetoga Duha. Mjuzikl prati život blažene Ozane Kotorske od njezina djetinjstva na brdima do dolaska u Kotor. Izvedbi su nazočili i generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, predstavnici Kotorske biskupije i Hrvatskog nacionalnog vijeća te novinarka i fotografska ekipa Radija Dux.

Mješovit župni zbor je nakon predstave izveo kratki koncert pod vodstvom s. Slavke Sente, uz klavirsku pratnju mo. dr. Marija Perestegija.

Zbor je sljedećega dana pjevao i na misi u zbornoj crkvi sv. Vlaha u Dubrovniku, te potom održao kratki koncertni program. Na oba koncerta dominirale su skladbe posvećene bl. Ozani.

Prije polaska u Zagreb oci dominikanci, na čelu s priorom o. Tomislavom Kraljevićem, su u svom samostanu počastili hodočasnike ručkom.