Budi dio naše mreže
Izbornik

Misna slavlja i procesije svetkovine Tijelova u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji

Đakovo (IKA)

Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, 11. lipnja, svečano je proslavljena misnim slavljima i procesijama diljem Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Vuka

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, tradicionalno je proslavljena u Župi sv. Josipa u Vuki. Svečanu misu i procesiju s Presvetim Oltarskim Sakramentom predslavio je župnik Ivan Marković u zajedništvu mnogih vjernika. U prigodnoj homiliji vlč. Marković podsjetio je da se svaki puta kada dolazimo na misu, vraćamo u dvoranu Isusove Posljednje večere. Slušamo Njegove riječi: „Ovo činite meni na spomen.“ Tada slavimo najveću tajnu i otajstvo naše vjere, tajnu Kristove euharistijske prisutnosti među nama pod prilikama kruha i vina. Zato je svaka misa žrtva i gozba ljubavi, ponovno događanje Isusova predanja, Isusova križa, smrti, muke i uskrsnuća. Župnik je na kraju homilije naglasio kako smo pozvani „smo hraniti se Isusovim tijelom, pojiti se Njegovom krvlju da bismo imali snagu i puninu života u sebi. Da bismo, hodeći ovozemaljskim putem uvijek ostajali Njegovi, kao braća i sestre u vjeri, kao zajednica žive Crkve.“

Nakon misnog slavlja župnik je u procesiji ponio Presveti Oltarski Sakrament. Molilo se na tri sjenice postavljene u dvorištu crkve te četvrtoj, smještenoj u crkvi. Sjenice su uredile članice Kulturno umjetničkog društva „Milko Cepelić“ iz Vuke, u zajedništvu sa župnikom. Put kojim je prolazilo Tijelo Kristovo, dostojanstveno su pratili muškarci, djeca, članovi Kulturno umjetničkog društva i mještani u narodnim nošnjama, članovi crkvenog zbora te žene iskazavši ljubav i pobožnost prema Gospodinu. Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva nosili su „nebo“ nad Presvetim te tako uveličali svečanost. Euharistijsko slavlje je završeno himnom Tebe Boga hvalimo.

Velika Kopanica

Svečanu tijelovsku misu u Župi sv. Ilije, proroka u Velikoj Kopanici predvodio je vojni kapelan Vlado Mandura u koncelebraciji s mons. Ivicom Pažinom i domaćim župnikom preč. Markom Gaćarićem. Liturgijsko pjevanje animirao je Župni zbor i KUD Ivan Filipović te DVD Velike Kopanice i Beravaca. U svojoj homiliji vlč. Mandura istaknuo je da čovjek ne živi samo o kruhu nego o svakoj riječi što izlazi iz Božji usta te da vjernici kroz euharistiju i Sveto pismo crpe snagu i jačaju se za svakodnevni život. Kao kršćani trebamo biti dostojni susreta s Bogom u prilikama kruha i vina te se stalno iznova Njime hraniti, poručio je propovjednik. Nakon misnoga slavlja uslijedila je tradicionalna tijelovska procesija.

Valpovo

Na svetkovinu Tijelova u Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu, jutarnje misno slavlje predvodio je vlč. Luka Ćosić, župni vikar uz koncelebraciju vlč. Zvonka Mraka, župnika koji je propovijedao. Na kraju mise uslijedila je svečana tijelovska procesija ulicama grada Valpova. Osjetilo se posebno ozračje radosti okupljanja na misi, posebno nakon pandemije koronavirusa kada su crkve bile zatvorene i nakon što je znatno ograničavan broj sudionika u crkvi. Vjernici su se prvi puta nakon toga okupili u većem broju, uz prisutan oprez i odgovornost.

Župnik Mrak tijekom svoje propovijedi posvijestio je župljanima značaj ovog velikog katoličkog blagdana i smisao procesije, rekavši: „Na misi i gozbi Gospodnjoj postajemo jedno u zajedništvu Crkve. Kruh živi, Tijelo Kristovo čini nas zajedničarima Božanskog života, ali i zajedničarima Crkve. Ne možemo biti u zajedništvu s Bogom, ako nismo u zajedništvu s Crkvom. Zato je današnja svetkovina Tijelova, svetkovina zajedništva s Bogom i zajedništva Crkve. Znak toga zajedništva s Bogom i zajedništva Crkve tijelovska je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom. To je ujedno ispovijest naše vjere: Vjerujem u otajstvo euharistije kao što vjerujem u jednoga Boga.“

Nakon mise, mnogobrojna i dostojanstvena procesija krenula je ispred župne crkve Trgom kralja Tomislava, nastavila ulicom Kralja Petra Krešimira IV., mostom prijeko rijeke Karašice do kružnog toka, zatim ulicom M. Gupca do mosta „malte“ na Karašici sve do Trga kralja Tomislava i župne crkve. Procesiju je predvodio župni vikar, a uz brojne vjernike, u procesiji su sudjelovali članovi Mješovitog župnog zbora sv. Cecilije, ministranti, limena glazba DVD-a Valpovo, prvopričesnici, članovi molitvenih skupina i drugi. Sudionici procesije zaustavljali su se kod četiri cvijećem ukrašene sjenice koje su uredile: Marijina legija, Schönstatska skupina, Pokret Milosrđa Božjeg i pjevači Mješovitog zbora.

Tordinci

Na svetkovinu Tijelova u Župi Presvetog Trojstva proslavljeno je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio župni upravitelj Josip Erjavac. Na početku euharistijskog slavlja vlč. Erjavac okupljene je vjernike podsjetio da se već od 18. stoljeća u Crkvi razvila današnja svetkovina štovanja Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Ovom svetkovinom na poseban način izražavamo zahvalnost i poštovanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, časteći ga, pronoseći ga kroz naša mjesta, ulice, sela i gradove. Tijelovo ili Brašančevo dobilo je naziv upravo po brašnu, po kruhu koji se prinosi odnosno koji postaje Tijelo Kristovo. Jedino mi kršćani katolici imamo uvijek prisutnoga i živoga Boga. Ne slavimo samo spomen na onog Isusa koji je živio prije dvije tisuće godina, nego slavimo onoga Isusa koji je uvijek prisutan u Presvetom Oltarskom Sakramentu, u svakoj crkvi u svetohraništu, ali i na svakoj misi pod prilikama kruha i vina, istaknuo je vlč Erjavac.

U homiliji je vlč. Erjavac postavio pitanje sebi i vjernicima vjeruju li doista da je na oltaru prisutan živi Bog, živi Isus Krist? „Već dvije tisuće godina kršćani se okupljaju u ime Sina Božjega, zajedno čitaju, slušaju svete tekstove iz Biblije koji nam govore kako treba živjeti. Te riječi su hrana za našu dušu, za naš život. I Bog je prisutan u svojoj Riječi. Da ne bi ostali samo na slušanju te Riječi, u kruhu i vinu Isus nam je na dohvat ruke, skroz opipljiv i prepoznatljiv. Ovo je uistinu čudesno Otajstvo, ovo je sakrament prisutne ljubavi“, naglasio je.

Nakon pričesti, krenula je procesija prema sjenicama koje su bile ukrašene svetim slikama, ručnim radovima i cvijećem. Kod svake sjenice vjernici su slušali Riječ Božju te pjesmom slavili Isusa. Župnika s Presvetim pratili su vatrogasci u svečanim odorama te vjernici u narodnim nošnjama. Djeca obučena u narodne nošnje laticama su ruža posipala put ispred Presvetog. Po povratku u crkvu vlč. Erjavac okupljene je vjernike blagoslovio Presvetim, a pjesmom Tebe Boga hvalimo završilo je euharistijsko slavlje.

Punitovci

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove proslavljena je u četvrtak, 11. lipnja u župnoj crkvi Sv. Ladislava kralja u Punitovcima. Svečanu misu i procesiju s Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio je župnik dr. Đurica Pardon u nazočnosti brojnih vjernika sva četiri sela punitovačke župe. Svečanosti su pridonijeli ministranti u bijelim haljinama kao i župljani u narodnim nošnjama, koji su čitali misna čitanja i molitvu vjernika.

„Danas okupljeni na svetkovinu Tijela i Krvi Kristove pokazujemo koliko smo radosni biti s Gospodinom. Naša vjera nije samo riječ i ono što je u nama i što nosimo u svome srcu, vjera je ono što izlazi iz nas kroz misli, riječi i djela u svakodnevnom našem življenju. Danas na vidan način ne samo u crkvi, već i u prostoru izvan nje, znajući da je sav prostor Božji prostor kojega smo dio i koji nam je dan na življenje, ophodom u procesiji častimo Tijelo i Krv Kristovu. Četiri sjenice koje predstavljaju četiri naša sela, prema četiri strane svijeta pokazuju naše zajedništvo ma gdje bili, pokazuje našu povezanost u zajednicu jednoga tijela, zajednicu ljudi koji žive tijelom i duhom. Gospodin je kruh koji nas hrani i vino koje nas krijepi, On je u nama, a mi smo s Njim u svim prilikama svakodnevnog života. Iskazujući ljubav prema Kristu molimo za međusobnu ljubav, pravednost i poštovanje jednih prema drugima činjenjem dobrih djela, oslobođeni svega zla i nepravde“, rekao je župnik Pardon.

Nakon misnog slavlja župnik je u zajedništvu mnogih vjernika u procesiji ponio Presveti Oltarski Sakrament. Molilo se na četiri sjenice postavljene u dvije ulice i pred špiljom Majke Božje Lurdske u cintoru crkve, koje su uredili mještani Punitovaca, Josipovca i Jurjevca, predstavljajući uz Krndiju četiri sela punitovačke župe. Ispred „neba“ s Presvetim išla su djeca i mladež u narodnim nošnjama, sipajući putem ružine latice. Liturgijsko pjevanje na misi i u procesiji predvodio je Župni crkveni zbor.