Budi dio naše mreže
Izbornik

Mladomisničko slavlje u Osijeku

Osijek (IKA/TU)

Uz geslo „Idi pa i ti čini tako!“ (Lk 10,37) mladu misu proslavio je u nedjelju 14. srpnja u župi sv. Josipa Radnika u Osijeku vlč. Dominik Nedeljković.

Slavlje je počelo roditeljskim blagoslovom u obiteljskoj kući, a zatim je prema župnoj crkvi krenula procesija u kojoj su sudjelovali svećenici, bogoslovi Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, članovi obitelji, rodbina, redovnice, prijatelji i brojni vjernici.

U župnoj crkvi vlč. Nedeljkoviću obratio se župnik Vladimir Delić: „Želimo ti biti pratnja i podrška i nadalje. Potreban si našoj Crkvi, nadbiskupiji i našem narodu. Sakrament svećeničkog reda koji si primio usmjeren je na drugoga i nitko ga ne prima samo za sebe. Molitve i želje naših župljana podržavat će te uvijek, a osobito onda kada ti bude teško. Ovdje si uvijek dobro došao. Neka te Gospodin poživi na dobro ljudi i na čast Božju.“

Među mnogobrojnim koncelebrantima uz domaćeg župnika Delića bili su i mons. dr. Vladimir Dugalić, dekan KBF-a u Đakovu, sin te župe, dr. sc. Stjepan Radić, rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu i profesor KBF-a, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji Robert Jugović, župnik župe Bezgrešna Srca Marijina u Slavonskom Brodu Andrija Djaković, vlč. Nino Perica i župni vikari u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu Gabrijel Prekratić, Ivan Lovrić, župnik u Šumeću i vlč. Davor Senjan, svećenik na poslijediplomskom studiju u Rimu. Uz njega su bila i trojica njegovih subraće mladomisnika.

U homiliji vlč. Jugović između ostaloga je istaknuo: „Kako nas Isus poziva ovdje i sada da ono što jesi moraš i pokazati. Jesam li ja onaj koji ću nastaviti to, koji ću i danas drugome koji je u potrebi pokazati da i kraj njega prolazi živi Bog, koji mu želi pomoći i koji mu želi olakšati životne poteškoće? Da, to je ono na što nas Isus poziva, ali i naš mladomisnik riječima ‘Idi pa i ti čini tako’. Tim riječima Isus nam je prenio božansku mudrost.“

Na misnom slavlju sudjelovali su i župljani u slavonskoj narodnoj nošnji, koji su prinosili darove. Uime župljana, mladomisniku Nedeljkoviću obratila se Mirjana Grgić: „Kao što je On darovao život za sve nas, tako i ti izabirući geslo: ‘Idi pa i ti čini tako!’ prihvaćaš darovati život služeći Crkvi, domovini i svim ljudima koji će ti biti povjereni služiti u poniznosti, praštanju i nesebičnom svjedočenju, a najuvjerljivije i najglasnije o tvom djelovanju govorit će tvoj život i tvoja djela ljubavi. I što god da ti Gospodin pošalje, prihvati otvorenog srca i duha, a mi ćemo s ponosom moći reći, on je naš Dominik“.

Na kraju svečanog slavlja u zahvalnom govoru vlč. Dominik Nedeljković najprije je zahvalio Trojedinom Bogu na daru predivnog života, na daru poziva kojim ga je pozvao i na odgovoru na taj poziv, kao i na današnjem danu ispunjenom radošću, veseljem i vjerom. Zahvalio je roditeljima, bakama, ostaloj rodbini, učiteljima, redovnicama, sakristanki s. Nataši, župnom zboru i zboru s Filipovice, voditeljici zbora s. Maji, orguljašu Domagoju, koji su animirali euharistijsko slavlje, bogoslovu Nikoli koji je pjevao psalam, čitačima, svim bogoslovima, liturgijskoj asistenciji i svim svećenicima koji su uveličali slavlje.

Najveću zahvalu izrazio je župniku Deliću na svakoj pomoći i podršci, kao i u organizaciji mlade mise. Zahvalio je i vlč. Djakoviću i župljanima župe Bezgrešna Srca Marijina u Slavonskom Brodu u kojoj je bio na službi đakona, gdje je napravio svoje prve korake ka svećeničkom putu. Na kraju je zahvalio svim svojim župljanima koji su ga na bilo koji način pratili prilikom njegove formacije te organizacije mlade mise.

Duhovna priprava za mladu misu bila je u petak 12. srpnja. Misu u župnoj crkvi predvodio je vlč. Florijan Kvetek, župnik župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu. Euharistiju je animirao zbor mladih domaće župe. Na kraju misnog slavlja vlč. Kvetek blagoslovio je mladomisničko liturgijsko ruho i posuđe.

Ključne riječi:
mlada misa nedeljković Osijek