Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizmeni nastup Kulturnog centra „Igrišće“ u Osijeku

Osijek (IKA)

Kulturni centar „Igrišće“ iz Županje održao je na Cvjetnicu 24. ožujka u Župi sv. Leopolda Mandića u Osijeku koncert pučkih korizmenih napjeva iz Slavonije, Baranje, Srijema i drugih krajeva Hrvatske te nekoliko zborskih kompozicija u istom duhu. Naziv koncerta bio je „Potamnjele oči moje od plača moga“, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Za ovakav način proživljavanja duboke korizme pjesmom, molitvom i scenskim prikazom članovi su odjenuli korizmeno tradicijsko ruho područja Banovine. Program je počeo pjevanjem dijelova Gospinog plača koji se izvodio u Županji, a obnovljen je zahvaljujući starijim pjevačicama iz Županje koje su ga i same pjevale i sada ga predstavile.

Gospin plač najpoznatija je korizmena popijevka koja se pjevala u Hrvata u različitim područjima. To je stara narodna pobožna pjesma koja veliča Kristove patnje podnesene za spasenje ljudskog roda. Izražava bol Isusove majke Marije koja plače zbog nevino osuđenog Sina. Vjernici su ga znali gotovo naizust i često su ga pjevali u crkvama i kućama, zajednički i pojedinačno, osobito u korizmi i Velikom tjednu. Nakon toga su pjevali pogrebni napjev iz okolice Đakova, koji označava poveznicu ljudskog i božanskog u liku Isusa Krista, a potom zborske i korizmene napjeve Slavonije, Baranje i drugih dijelova Hrvatske. Glazba je s čovjekom i kad ga pritišće žalost i bol, a i onda kad mu je potrebna kao terapija za tjelesno i duševno ozdravljenje.

Korizmena pjesma utkana je u samo biće hrvatskog naroda, vjernoga puka koji je kroz Muku stvarao glazbeno-tradicijsku kulturnu povijest kroz vijekove. Iznimno bogati korizmeni pučki napjevi pripadaju biserima hrvatske glazbene baštine.

„Ostat će tajno zašto je vjerničkom puku Isus najbliži upravo na križu, ali ovi napjevi koji su poziv na obraćenje, kajanje i traženje Božjeg milosrđa otkrivaju nam tajnu Križa bez kojeg nema uskrsnuća“, istaknuo je župnik Tomislav Benaković i nadodao citat iz Matejevog evanđelja: „Duša mi je nasmrt žalosna. Ostanite ovdje i bdijte sa mnom!“ Ovim prikazom započela je ‘na malo drugačiji način’ vazmena priprava župljana Župe sv. Leopolda Mandića u Osijeku.