Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić blagoslovio sliku bl. Salomeje uz njezin spomendan

Đakovo (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predslavio je u subotu 19. studenoga, na spomendan bl. Salomeje, misno slavlje u đakovačkoj katedrali te blagoslovio blaženičinu sliku, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Slavlje je predvodio u zajedništvu s nadbiskupom u miru Marinom Srakićem, pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem, mons. Lukom Marijanovićem, vlč. Matom Mićanom te vlč. Dragom Markovićem. Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup je podsjetio kako je darovnica bila potvrđena i u ispravi hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV. od 8. svibnja 1239. i ta isprava predstavlja prvi pisani spomen grada Đakova. Stoga Grad Đakovo upravo na taj dan slavi Dan Grada. „Početak naše Nadbiskupije i Grada Đakova označeni su dimenzijom svetosti. Naime, hrvatski herceg Koloman je u suradnji sa svojom ženom, danas blaženom Salomejom, 1239. godine bosanskom biskupu Ponsi darovao imanje i grad Đakovo. Tim činom započela je povijest Đakova kao biskupskoga sjedišta”, rekao je nadbiskup Hranić.

Ovom prigodom, nadbiskup je zahvalio i svome predšasniku, nazočnome nadbiskupu Srakiću, koji je u veljači 2009. prilikom jednog susreta u Zagrebu s krakovskim nadbiskupom, nekadašnjim tajnikom svetoga pape Ivana Pavla II., kardinalom Stanislawom Dziwisem, od njega molio česticu zemnih ostataka bl. Salomeje za đakovačku katedralu. Krajem listopada 2014. nadbiskup Srakić, u pratnji mons. Ivana Ćurića, mons. Luke Marijanovića te tadašnjeg studentskog kapelana iz Osijeka p. Arkadiusza Kraszickog, otputovao je u Krakow te ondje od Sestara Klarisa preuzeo relikvije, koje su na blaženičin spomendan iste godine svečano unesene u katedralu i izložene na štovanje.

„Radosni smo što ćemo blagosloviti i novu umjetničku sliku bl Salomeje, izloženu pred nama, koja prikazuje lik Blaženice ugrađene u temelje naše nadbiskupije i grada Đakova. Također, na ovaj dan prije 103 godine rođen je i naš pokojni biskup Ćiril Kos, koji je znao zanosno govoriti o bl. Salomeji i počecima naše biskupije. Sjećamo ga se danas s poštovanjem i pijetetom. Jednako tako, u skladu s drevnom tradicijom da se župna zajednica sjeća i moli za svojega pokojnog župnika na njegov smrtni dan, danas se sjećamo druge obljetnice smrti dragog pokojnog župnika vlč. Ivana Janeša“, rekao je nadbiskup Hranić. Na kraju misnog slavlja nadbiskup je blagoslovio sliku blažene Salomeje, rad akademske slikarice Eve Vukine, koja je bila izložena pred oltarom, zajedno s relikvijama blaženice. Nakon završnog blagoslova, svi nazočni su imali mogućnost štovanja relikvija, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.