Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan webinar "Djeca koja tuguju"

Đakovo (IKA/TU)

U organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju Sveti Ivan Pavao II. i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata održan je putem Zoom platforme drugi webinar novog ciklusa on-line predavanja pod nazivom „Obiteljske večeri“, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Predavanje pod nazivom „Djeca koja tuguju“ održano je 29. studenog, a predavačica je bila Vanesa Šerić, vjeroučiteljica, sveučilišni specijalist za pastoral kriznih situacija i certificirani edukator za podršku u tugovanju po metodi D. Kesslera. Webinar je pratilo 85 sudionika.

Predavačica je upoznala sudionike s ključnim pojmovima tuge, žalovanja i tugovanja. Govoreći općenito o procesu tugovanja, predavačica je podsjetila kroz koje sve faze i stadije te na koji način pojedinac prolazi: poricanje, bijes (ljutnja), pregovaranje, depresija, prihvaćanje i traženja smisla. Istaknuto je kako pojedinac u različitim stadijima ima i različite potrebe koje unutar njih nastoji zadovoljiti: izražavanje boli, izražavanje osjećaja, oslobađanje tereta krivnje, oslobađanje od starih rana, integriranje boli i ljubavi te pronalaženje i njegovanje puta ljubavi prema preminuloj osobi. Kako bi prebolio gubitak, svaki pojedinac također mora „odraditi“ određene zadatke: prihvatiti gubitak, proraditi bol zbog gubitka, prilagoditi se gubitku i premjestiti gubitak, odnosno pospremiti uspomene. Predavačica je naglasila kako je svako tugovanje individualno, originalno i neponovljivo iskustvo osobnog rasta i razvoja te da na sam tijek žalovanja utječu brojni faktori kao što su dob, spol, uzroci i okolnosti gubitka, osobnost svakog pojedinca i slično. Kada je riječ o podršci, predavačica je nabrojala primjere na koji način pojedinci mogu tražiti, ali i pružati podršku te navela razlike između korisne i nekorisne podrške.

Govoreći o specifičnosti tugovanja kod djece, predavačica je nabrojala različite gubitke koje djeca najčešće mogu doživjeti. Objasnila je također brojne mitove koji su prisutni kad je riječ o tome kako i na koji način treba razgovarati s djecom o gubitku i tugovanju te istaknula koja su to sve prava koja djeca imaju u tugovanju. Uz mnogo praktičnih primjera, ideja i savjeta predavačica je nastojala sudionicima što bolje predstaviti načine na koje mogu pristupiti djeci koja su doživjela gubitke i olakšati im prolazak kroz proces tugovanja. Zaključeno je kako odrasli moraju biti dobro upoznati s procesom tugovanja i biti otvoreni prema vlastitim iskustvima te da će na takav način moći biti otvoreniji i prema iskustvima djece i njima pomoći da se izraze, bolje razumiju i suočavaju se s teškim situacijama.

Nakon predavanja uslijedila su pitanja sudionika, kao i pohvale za odabir teme i brojne korisne informacije koje su sudionici dobili kroz predavanje.

Ovi webinari se održavaju kao jedna od aktivnosti projekta Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja „Aktivno roditeljstvo: podrška i savjetovanje“ koji se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Iduće on-line predavanje održat će se 13. prosinca 2023. godine. Informacije o samom webinaru i mogućnostima prijave će biti pravovremeno objavljene na web stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije i facebook stranici Bračnog i obiteljskog savjetovališta. Ivana Stvorić

 

Ključne riječi:
djeca tugovanje webinar