Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije

Petrovaradin (IKA/TU)

Na poziv povjerenika za trajnu duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije preč. Berislava Petrovića, u organizaciji Biskupskog ordinarijata Srijemske biskupije, u ponedjeljak 13. rujna 2021. održana je Rujanska duhovna obnova za svećenike, izvijestili su iz Srijemske biskupije.

Voditelj duhovne obnove bio je fra Karolj Harmath, OFM, iz Novog Sada.

Preč. Berislav Petrović je, na početku, uputio pozdravnu riječ, te se, kroz izričaj dobrodošlice i blagoslova u pastoralnom djelovanju, osobito osvrnuo na dolazak i prvu župničku službu vlč. Luke Ivkovića, koji je od kolovoza 2021. župnik u Beočinu, Čereviću i Srijemskoj Kamenici.

Nakon uvodne riječi i pozdrava, riječ je predana koordinatoru Biskupijskog pastoralnog centra Srijemske biskupije vlč. Ivici Zrnu. On je, u ime cijele Biskupije i klera Srijemske biskupije, ponovno pozdravio vlč. Luku Ivkovića, te istaknuo posebnu potrebu obraćanja.

„Ovaj izvanredni govor ili bolje rečeno čestitka neka nije redovitost naših duhovnih obnova, ali vjerujem da nećete zamjeriti riječi koje će biti izrečene. Ove se godine napunilo 25 godina biskupske službe msgr. Đure Gašparovića, srijemskog biskupa, kojeg se trebamo sjetiti u našim molitvama“, rekao je.

„Svoj srebrni jubillej 25 godina svećeništva, ove godine obilježava i naš subrat, vlč. Ivica Živković, župnik hrtkovački i nikinački. Iako je rodom iz Bosanske Posavine (Kosrtč–Tolisa) većinu svog svećeničkog života da je i posvetio svom Narodu ovdje u Srijemskoj biskupiji“, rekao je vlč. Zrno. U ime cijele biskupije, vlč. Ivici Živkoviću je uručen prigodni poklon – srebrna kovanica koja je izrađena o 300. obljetnici svetišta Majke Božje Tekijske.

Voditelj duhovne obnove fra Karolj pozvao je na razmišljanje o svećeništvu i svećeničkom životu kroz djela i razmišljanja pape Franje. Na početku je također skrenuo pažnju da će njegove misli i smjernice imati snažan naglasak na lik svetog Josipa, čija je Godina u tijeku.

„Sveti Josip je bio čovjek molitve. Iako to nigdje ne nalazimo izravno, npr. U Svetom Pismu piše da sveti Josip moli – za pretpostaviti je da je bio čovjek snažne molitve. Imamo samo one dijelove gdje sveti Josip sluša Božji Glas. Tako je i došao do čudesnog otkrića svoje zaručnice Marije. A čitamo što Sveto pismo navodi – bio je pravedan muž. Bez molitve i istinskog osluškivanja Božjeg Glasa to je nemoguće. Njegova pravednost dolazi u prvi plan jer je prije svega slušatelj Božjeg glasa. Promotrimo svećenika danas. Upravo to je kvaliteta koja se traži – slušati Božji Glas. Ako slušamo i tražimo druge, tuđe glasove, u čijoj smo službi?“, upitao je.

„Nadalje, sveti Josip je bio sanjar. To je ovdje pozitivan kontekst. Kroz snove vidi jasnije, kroz snove mu se otkriva što mu je činiti – ne izvrgnuti sramoti Mariju. Za svijet i društvo onoga vremena to je nečuveno, velika sramota, jer nije po društvenim zakonima. Međutim njegovo sanjarenje mu daje jasniji pogled. Svećenik u tom smislu treba biti sanjar. To znači vidjeti u pozitivnom kontekstu i kada to drugi ne mogu. Kako vidimo, u mnogočemu nam sveti Josip može biti uzor“, poručio je fra Karolj.

Nakon izlaganja uslijedilo je kratko iznošenje iskustava i promišljanja.

Duhovna obnova zaključena je molitvom Anđeoskog pozdravljenja i bratskim stolom.