Budi dio naše mreže
Izbornik

Osijek: Dvanaesti molitveni susret unutar novoga ciklusa "Lectio divina"

Osijek (IKA/TU)

U četvrtak, 10. ožujka održan je u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku dvanaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku.

Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom, s osobitom nakanom za mir u Ukrajini. Molitvenom susretu nazočili su i petorica đakona Đakovačko-osječke nadbiskupije i jedan đakon Subotičke biskupije u sklopu prakse na đakonsko-pastoralnoj godini. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici online, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

https://www.youtube.com/watch?v=YzaaoTL_uUE&t=3s

Za temu susreta odabran je odlomak iz Lukinog Evanđelja koji donosi Isusove prispodobe o milosrđu (Lk 15,1-10). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je ukazao kako je sveti Luka na osobit način evanđelist milosrđa. U njegovom Evanđelju susrećemo prispodobe o izgubljenoj i nađenoj ovci, o izgubljenoj i nađenoj drahmi, o izgubljenom i nađenom sinu. Riječ je o prispodobama koje snažno ocrtavaju Boga kao milosrdnog Oca koji aktivno traži i dočekuje grešnike te se raduje radi njihovog obraćenja. Sveti Luka jedini donosi i prispodobu o milosrdnom Samarijancu koja jasno ukazuje kako je i svaki Kristov učenik pozvan na milosrđe. U tom smislu, opet kod Luke, snažno odjekuje Isusov poziv učenicima: „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“, naglasio je dr. Vuković.

Milosrđe je sama bit Boga kojega nam objavljuje Isus iz Nazareta. Još u Starom zavjetu Bog se pokazivao kao milosrdan, spor na srdžbu i spreman na praštanje, pun ljubavi i dobrohotnosti prema izabranom narodu. U Isusu iz Nazareta milosrđe je dobilo novu, univerzalnu dimenziju te se izlijeva na sve narode, svakog čovjeka, pa i grešnike, izgubljene, prekrižene, zaboravljene, odbačene, napuštene, ukratko na sve ljude. Važno je uočiti u prispodobama o milosrđu radost radi izgubljene ovce/drahme. U velikoj radosti pastira i žene koji su našli izgubljenu ovcu, odnosno drahmu, zrcali se velika i preobilna Božja radost radi grešnika koji se obratio i spasio; koji je bio izgubljen, ali se ponovno pronašao. Božje je milosrđe, stoga, uvijek povezano s ljubavlju i radošću, te smo kao učenici pozvani i sami biti milosrdni, tražiti grešnike, pozivati ih na obraćenje i povratak Ocu, te se radovati s njima i radi njih, svjesni uvijek da smo i sami grešnici i potrebni Božje ljubavi i milosrđa, poručio je dr. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom.

Sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 24. ožujka 2022. u 19.30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.