Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret mladomisnika Zagrebačke metropolije s klauzurnim sestrama

Kloštar Ivanić/Brezovica/Zagreb (IKA)

Nakon što su prošla ređenja u nad/biskupijama, dio mladomisnika Zagrebačke metropolije tradicionalno je pohodio klauzurne sestre redovnice koje su ih tijekom formacije pratile molitvom.

U ponedjeljak, 8. srpnja devetorica mladomisnika u pratnji duhovnika vlč. Ante Pavlovića slavila su svetu misu u samostanskoj kapeli u samostanu sestara karmelićanki u Kloštar Ivaniću. Svetu misu predslavio je vlč. Mario Šarić, a propovijedao je vlč. Krešimir Cervelin. Na početku misnog slavlja okupljene je pozdravio duhovnik vlč. Anto Pavlović i predstavio ovogodišnje mladomisnike.

Vlč. Cervelin u propovijedi je naglasio kako dva događaja koja donosi evanđelje duboko odražavaju važnost vjere u našemu životu. Podsjetio je da lik žene koja je bolovala 12 godina od krvarenja opisuje u potpunosti i nas same kada se nalazimo u vremenima poteškoća, problema i kušnji. „Iako izgleda nemoguće, poput žene, ne smijemo se prestati nadati jer je Krist onaj koji sve može razriješiti i naš jedini Spasitelj. Trebamo imati i to malo zrno vjere da ako se samo dotaknemo njegove haljine, možemo ozdraviti“, naglasio je vlč. Cervelin.

Na završetku mise duhovnik vlč. Anto Pavlović zahvalio je sestrama na molitvi za mladomisnike te ih je potaknuo i za daljnju molitvu za svećenike, ali i za bogoslove. Na kraju su mladomisnici sestrama i okupljenim vjernicima udijelili mladomisnički blagoslov. Susret je nastavljen u samostanskoj govornici gdje su se mladomisnici upoznali sa sestrama te razgovarali o raznim temama vezanim uz posvećeni život. Na koncu susreta mladomisnici su još jednom nad sestre zazvali mladomisnički blagoslov, a sestre su im poručile da uvijek ostanu vjerni Isusu Kristu koji ih je pozvao u svoje svećeništvo.

Istoga dana mladomisnici su se uputili u samostan sestara karmelićanki u Brezovici. Susret je započeo svetom misom koju je predslavio vlč. Antonio Štengl, a ponovno je propovijedao vlč. Krešimir Cervelin. Na početku svete mise okupljene sestre je u ime duhovnika pozdravio vlč. Filip Pranjić koji je zahvalio sestrama na molitvenoj pratnji tijekom formacije.

U svojoj propovijedi vlč. Cervelin usporedio je ženu koja je bolovala od krvarenja s karmelskim svecem Ivanom od Križa: „i on je gotovo čitavoga života proživljavao tamnu noć duše, no nikada, koliko god je prolazio veliku kušnju, nije izgubio vjeru u Gospodina. Zato je i postao svetac i za nas danas ostavio svoje spise kako bismo i mi mogli vidjeti što znači ne gubiti pouzdanje i vjeru u Boga. Upravo tako vidimo da iako postoje teški trenutci u životu, trebamo pokazati svoju vjeru i dopustiti Gospodinu da nas izliječi“, rekao je vlč. Cervelin.

Na završteku svete mise vlč. Filip Pranjić je još jednom zahvalio sestrama i zamolio ih da nastave moliti za mladomisnike kako bi bili svećenici po Srcu Isusovom. Susret se nastavio u samostanskoj govornici gdje su se mladomisnici susreli sa sestrama te su međusobno izmijenili svoja svjedočanstva. Također, progovorili su i o raznim kušnjama s kojima se susreće današnji svećenik, ali i klauzurna redovnica. Na koncu susreta mladomisnici su sestrama udijelili svoj mladomisnički blagoslov, a sestre su im poželjele da ostanu ustrajni i radosni u svome pozivu.

Drugi dio pohoda klauzurnim sestrama bio je u srijedu 10. srpnja. Mladomisnici su se u pratnji duhovnika vlč. Ivana Grbešića prvo uputili u samostan sestara klarisa u Mikulićima gdje su slavili misu. Svetu misu predslavio je vlč. Filip Pranjić, a propovijedao je vlč. Vedran Jakić.

U svojoj propovijedi vlč. Jakić je na temelju evanđelja dana progovorio o pozivu. „Isus daje da se oduševimo Božjom snagom, životom ljubavi, praštanja i služenja. I mi izgonimo zloduhe kada je naša egzistencija uronjena u Božju egzistenciju, liječimo kada opraštamo i ostvarujemo se kad služimo“, naglasio je vlč. Jakić. Nadalje, poručio je da je put s Gospodinom put vjernosti, a ne uspjeha. „Već sama vjernost Gospodinu je uspjeh, a mnogo toga što mi smatramo uspjehom, poput Jude, je zapravo promašaj. Pokušajmo poput ovce vjerovati široj perspektivi dobroga pastira koji svaku ovcu zna po imenu“, poručio je vlč. Jakić.

Na završteku misnog slavlja sve okupljene je pozdravio duhovnik vlč. Ivan Grbešić koji je i predstavio svakog mladomisnika. Poručio je kako je Isus i danas živ i da danas, kao i nekoć, poziva u svoju službu. Nakon svete mise mladomisnici su dijelili mladomisnički blagoslov. Susret se nastavio u sobi za goste gdje su se mladomisnici susreli i upoznali sa sestrama i njihovim životom. Na koncu susreta sestrama je zahvalio vlč. Filip Pranjić i darovao sliku Krista Dobrog pastira – svećenika i žrtve s. Mariji Juditi od Presvete Euharistije koja je prije dva mjeseca položila svoje prve redovničke zavjete.

Nakon susreta sa sestrama u Mikulićima mladomisnici su se uputili u Karmel u Mariji Bistrici gdje su ih dočekale sestre karmelićanke. Susret je započeo svetom misom koju je predslavio vlč. Marko Šimundić, a propovijedao je ponovno vlč. Vedran Jakić.

U svojoj propovijedi vlč. Jakić je naglasio da „ne možemo odmah evangelizirati cijeli svijet. Potreban je “trening”, ustrajnost u prijateljevanju, upoznavanju Boga. Isus je pedagog i želi vidjeti usavršavanje svojih učenika. Apostoli nisu odmah mogli uspješno evangelizirati samarijske gradove, ali Isus im, kad je na kraju Matejeva evanđelja procijenio da su dovoljno čvrsti u vjeri da budu “svjetlost svijeta”, govori da učine njegovim učenicima sve narode.“

Na kraju svete mise sestrama je na molitvi zahvalio duhovnik vlč. Ivan Grbešić. Susret sa sestrama se nastavio u gostinjskoj sobi gdje su se mladomisnici i sestre upoznali. Na kraju susreta sestrama je u ime svih mladomisnika zahvalio vlč. Filip Pranjić te je povodom polaganja prvih redovničkih zavjeta poklonio s. Tereziji od Isusa i Marije sliku preporučujući sebe i druge mladomisnike u njene molitve.