Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje „Depresija i vjera. Važnost psihološke pomoći“

Slavonski Brod (IKA/TU)

U sklopu 13. tjedna psihologije koji se u Hrvatskoj održava od 17. do 23. veljače, u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu, 19. veljače, župljanka te župe Bernarda Veseličić, mag. psihologije održala je predavanje na temu „Depresija i vjera. Važnost psihološke pomoći“

Predavačica je objasnila što je depresija, koji su njezini uzroci, što se događa u našem mozgu u stanju depresije te je razlučila od nekih vrlo sličnih pojava koje nisu depresija. Depresiju je povezala s vjerom i važnošću psihološke pomoći.

Kad stručnjaci govore o depresiji govore o nečemu što se zove veliki depresivni poremećaj. To je poremećaj kojeg je potrebno dijagnosticirati na temelju određenih simptoma, koji trebaju trajati najmanje dva tjedna neprestano te narušavati svakodnevni rad neke osobe, rekla je predavačica te nabrojala najznačajnije simptome depresije. Govoreći o uzrocima depresije, pojasnila je način funkcioniranja našeg mozga te naglasila da su u stanju depresije za naš organizam važne tri tvari: serotonin, dopamin i adrenalin, čija je neravnoteža izlučivanja razlog zašto se depresivne osobe moraju pridržavati liječničke terapije. Uzimanje terapije je prvi korak u procesu liječenja nakon koje se osoba može uključiti u oblik psihoterapije i savjetovanja.

U drugom dijelu predavanja psihologija Veseličić pojasnila je razlike između depresije i stanja tugovanja te među ostalim naglasila da je depresija poremećaj koji prožima cijelo naše biće, dok je tugovanje prirodna reakcija na gubitak. U posljednjem dijelu predavanja govorila je o odnosu depresije i vjere. Suvremena psihologija nastoji proučavati religioznost jer je to jedan od aspekata čovjekova funkcioniranja. Psiholozi nastoje otkriti kako religioznost utječe na čovjekov život. Religioznost osnažuje čovjeka kad prolazi kroz neke teške situacije. Često se događa da okolina misli da čovjek vjernik ima duhovni problem, a ne psihološki te se javlja problem prepoznavanja istoga. Vjernici mogu svoje depresivne simptome doživljavati kao neuspjeh u vjeri. Misle da im se to događa jer nedovoljno mole, poste i slično. Važno je sebi priznati da se osjećaju i tužno i loše, iako vjeruju da je Bog s njima te trebaju potražiti pomoć. Priznavanje da im je potrebna pomoć neće poljuljati njihovu vjeru jer je traženje stručne pomoći nužan korak u borbi protiv depresije, čulo se u izlaganju.

Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna rasprava u kojoj je sudjelovao i župnik Tomislav Ćurić, koji je zahvalio predavačici i svim sudionicima za produbljivanje spoznaja u odnosu između depresije i vjere.