Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje kandidata za sakrament potvrde u župi Vođinci

Vođinci (IKA/TU)

U nedjelju 10. studenoga tijekom večernje mise u župnoj crkvi Kraljice svete Krunice u Vođincima, župnoj zajednici predstavljeni su kandidati za sakrament potvrde, koji su se u 8. razredu osnovne te u 1. razredu srednje škole postupno pripremali tijekom redovite župne kateheze.

U procesiji za križem i ministrantima ušlo je 39 mladih. Prije samog početka mise župnik Ante Šiško prozvao je kandidate koji su zatim pristupili bliže oltaru glasno izgovarajući: „Evo me!“ Župnik ih je pitao jesu li spremni ozbiljno i odgovorno se pripremati na ovaj sakrament kršćanske zrelosti. Kad su zajedno odgovorili da su spremni, svima je poklonio knjižicu s naslovom „Ljubiti znači sve dati“. Čestitao im je i ohrabrio ih za aktivno sudjelovanje u svom putu rasta i sazrijevanja. Jedan je ministrant mnoštvu prisutnih vjernika pružio košaricu s imenima kandidata za krizmu. Svatko je izvukao jedno ime i dobio zadatak molitvom pratiti tu mladu osobu. Zbor mladih pjevao je pjesmu „Evo me“, a onda je započelo svečano misno slavlje.

U homiliji župnik je podsjetio sve vjernike da se nalaze u prisutnosti Boga koji je ljubitelj života, prijatelj ljudi, blizak svima koji ga prizivaju. Potaknuo je mlade kandidate za krizmu da pročitaju knjižicu „Ljubiti znači sve dati“ jer su na to svi pozvani, a da bi mogli to poslanje ostvariti, potrebno je često dolaziti i napajati se na izvoru života.

„Vaši su vas roditelji kao malu djeci donijeli ovdje na krštenje i u vaše ime rekli Bogu: Evo me! Obećali su da će vas odgajati u prijateljskoj ljubavi prema Isusu. Kada ste pristupali sakramentima pomirenja i euharistije, sami ste Bogu rekli: Evo me! Roditeljskog odaziva se ne sjećate, onoga u desetoj godini života možda ste zaboravili, a danas svjesno i promišljeno izgovarate da želite prihvatiti Isusa za svog životnog suputnika. Važno je i potrebno često k njemu svraćati, zato u ‘navigaciju svoga srca’ ukucajte ime Isus, da ga možete često naći“, rekao je župnik mladima.

Dan ranije, u subotu 9. studenoga, u sklopu priprave za primanje sakramenta potvrde, 33 kandidata zajedno sa svojim župnikom Antom Šiškom, pohodilo je duhovni centar Božjega milosrđa na Ovčari i Karmel u Breznici Đakovačkoj.

Po dolasku na Ovčaru mlade je srdačno dočekao duhovnik Centra vlč. Miro Tomas, koji ih je uveo u pobožnost Božjem milosrđu, približivši im kroz lik sv. Faustine silnu potrebu ljudskog pouzdanja u neiscrpno milosrđe Božje. Potaknuti njegovim riječima mladi su u izmolili krunicu Božjega milosrđa i prigodne litanije te se potom uputili u Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Sestre karmelićanke goste su dočekale okrjepom, a potom su u crkvi tri sestre mladima govorile o životu u Karmelu, odgovarajući na brojna pitanja. Ugodno druženje s redovnicama okončano je zajedničkom pjevanom Večernjom molitve Crkve sa svim sestrama. Nakon molitve mladi su mogli pristupiti sestrama, upoznati se s njima i preporučiti sebe i svoje obitelji u njihove molitve.

Ključne riječi:
kandidati za krizmu Vođinci