Budi dio naše mreže
Izbornik

Šalatski sjemeništarci i odgojitelji hodočastili u Đakovačko-osječku nadbiskupiju

Đakovo (IKA)

Sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu su od petka 17. do nedjelje 19. studenoga 2023. hodočastili u Đakovačko-osječku nadbiskupiju, te se uključili u obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koje je Đakovačko-osječka nadbiskupija 24. godinu zaredom organizirala u okviru Nadbiskupijskog spomen-hodočašća u Vukovar 18. studenoga.

U večernjim satima 17. studenoga šalatski sjemeništarci stigli su u Đakovo gdje su ih u Bogoslovnom sjemeništu dočekali odgojitelji predvođeni rektorom preč. dr. sc. Stjepanom Radićem. Nakon smještaja uslijedila je večera u zajedništvu sa đakovačkim bogoslovima te pristiglim biskupima iz Republike Hrvatske i inozemstva koji su također došli na obilježavanje Dana sjećanja, ove godine pod sloganom „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“. Nakon večere uslijedilo je prigodno druženje šalatskih sjemeništaraca i đakovačkih bogoslova među kojima su i negdašnji šalatski pitomci, a sada bogoslovi Emanuel Frankol i Dario Bajraktari.

Na sâm Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, rano ujutro, šalatski hodočasnici zajedno s biskupima uputili su se prema Vukovaru gdje su sudjelovali u 25. Koloni sjećanja. Program je počeo u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“, a potom je krenula hodnja vukovarskim ulicama sve do Memorijalnog groblja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Tijekom pješačenja u Koloni sjećanja, koju su predvodili hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih branitelja Vukovara te onih koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja, šalatski sjemeništarci i odgojitelji molili su krunicu želeći tako učiniti simboličnu gestu u znak sjećanja, poštovanja i ljubavi prema ljudima koji se sa svojeg križnog puta tada nisu vratili.

Nakon molitve, paljenja svijeća i polaganja vijenaca kod središnjeg križa na groblju, misu zadušnicu predslavio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua. Pozdravnu riječ uputio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić pozdravivši, među ostalima, i šalatske sjemeništarce i odgojitelje koji su po prvi put kao sjemenišna zajednica sudjelovali u komemoraciji u Vukovaru.

Nakon misnoga slavlja šalatski hodočasnici ponaosob su iskazali pijetet prema 1624 poginule i više od 2500 ranjenih osoba koje su stradali u Vukovaru do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. Rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković na završetku molitve za žrtve Domovinskog rata, obraćajući se sjemeništarcima, povezao je Vukovar i šalatsko sjemenište. „Zasluga je naših branitelja što ste rođeni u slobodnoj zemlji Hrvatskoj, a vaša je obveza sada, a bit će i onda kada stasate u zrele ljude i ako Bog da svete svećenike, da promičete i branite istinu o Vukovaru i istinu o Domovinskom ratu, jer Crkva je uvijek bila i bit će čuvarica nacionalnog identiteta i vrijednosti žrtve Domovine“. U kasnim popodnevnim satima hodočasnici su krenuli prema Đakovu.

Uvečer je u Nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovu, sjemeništarce i odgojitelje primio nadbiskup Hranić. Pritom je sjemeništarcima održao duhovni nagovor te im približio povijesne znamenitosti nadbiskupije i izrazio zadovoljstvo što su dvojica njegovih sjemeništaraca članovi šalatske zajednice.

U nedjelju su hodočasnici pohodili Župu Dobrog Pastira u Đakovu. Poldanju misu predslavio je sjemenišni duhovnik vlč. Luka Premelč. Brojne vjernike, među kojima su se isticala djeca i mladi, u propovijedi je pozvao na korištenje vlastitih talenata u službi bližnjih jer nije dovoljno samo primati, nego valja i davati. Na koncu slavlja riječi pozdrava i zahvale za dolazak uputio je domaći župnik vlč. Ilija Dogan potičući okupljene na zauzetiju molitvu za nova duhovna zvanja, kako u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, tako i u cijeloj domovini Hrvatskoj.

Nakon zajedničkog objeda u organizaciji župe domaćina, sjemenišna zajednica uputila se prema centru Đakova gdje je razgledala Strossmayerovu katedralu.

Uslijedila je završna postaja slavonskog hodočašća u obližnju Župu Kraljice Svete krunice u Vođincima odakle je podrijetlom i sjemeništarac prve godine Nikola Bilonić. Euharistijsko slavlje predvodio je rektor Pavlaković. Osvrćući se na nedjeljno Evanđelje podsjetio je okupljene da se pretposljednja nedjelja u crkvenoj godini, željom pape Franje, slavi kao Svjetski dan siromaha. Ove godine slavljena je po sedmi put pod geslom iz starozavjetne Knjige o Tobiji „Ne okreći lice od siromaha“ (4, 7). Na kraju slavlja, župnik domaćin vlč. Ante Šiško izrazio je radost zbog prisutnosti sjemeništaraca. Domaćini su gostima pokazali široko srce i darežljive ruke kroz osmišljenu večer u kojoj je dominirala pjesma, molitva i svjedočenje radosti što su Kristovi učenici.

Na oba nedjeljna euharistijska slavlja nekolicina sjemeništaraca posvjedočila je okupljenim vjernicima o stvarnosti i prisutnosti Isusa Krista koji i danas poziva mlade da budu gorljivi radnici u njegovu vinogradu. Sjemeništarci su također posluživali kod oltara.

Hodočašćem u Đakovačko-osječku nadbiskupiju te sudjelovanjem u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnjea, odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pridružili su se desecima tisuća onih koji su odali pijetet svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, napose stradalima u Vukovaru i Škabrnji.

Obilježavanje Dana sjećanja počelo je u šalatskom sjemeništu u ponedjeljak 13. studenoga, postavljanjem transparenta na balkon sjeverne zgrade zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa koji prikazuje jednog od junaka obrane Vukovara i Trpinjske ceste general-bojnika Blagu Zadru te simbol hrvatskog zajedništva i vukovarskog otpora srpskom agresoru – vukovarski vodotoranj – uz stih pjesme „Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće VUKOVAR!“ autora Hrvoja Hegedušića.