Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana sv. Franje u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan sv. Franje svečano je proslavljen u nedjelju, 4. listopada u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Misna slavlja predvodili su domaći franjevci. Večernje misno slavlja, na kojem su uz ostale vjernike sudjelovali napose u misnim čitanjima, članovi Franjevačkog svjetovnog reda, predvodio je fra Ante Perković duhovnik FSR-a. Ocrtavajući život i djelo sv. Franje Asiškog, naglasio je kako taj veliki svetac i danas svojim životom progovara o nasljedovanju Krista. „Pravilo Franjina života bilo je Evanđelja Isusa Krista u kojem je vidio smisao svoga života i obilno crpio snagu za život. Bog mu je bio najvažniji u životu te je umjesto bogatstva izabrao poniznost, jednostavnost, skromnost i malenost. Zato je Bog po njemu mogao činiti velika djela…“, neke su od fra Antinih poruka vjernicima.

Blagdanu je prethodila trodnevnica od četvrtka 1. do subote 3. listopada. Posebno je svečano bilo u predvečerje blagdana u subotu, 3. listopada kada su domaći franjevci zajedno sa sjemeništarcima pred oltarom svoga utemeljitelja molili obred preminuća sv. Franje.